Litouwse internationals bij Pollux: ‘Het voelde meteen goed’

Het team van VMHC Pollux Heren 1 zit vol met nieuwe gezichten bij de start van het nieuwe hockey seizoen. Zo haalde de club afgelopen juni trainer Cas Claassen binnen, die ook bondscoach is van het Litouwse mannen en vrouwen hockeyteam. Claassen neemt twee spelers van het Litouwse nationale team met zich mee. Ook komt er een speler mee van zijn vorige club MHC Maastricht.

Voor Claassen en de spelers is het seizoen afgelopen zondag goed begonnen . Er werd met 1-5 gewonnen van MHC Berkel-Enschot. “De eerste vier weken zijn als wittebroodsweken gekomen. Ik heb met vier clubs gepraat, maar toen ik hier voet op de grond zette, voelde het meteen goed.”

Versterkingen

Nikas Andrasiunas en Renaldas Karzagis zijn de versterkingen uit Litouwen. Claassen is blij met de komst van de keeper en spits en merkt op dat beide spelers heel graag naar Pollux toe wilde komen. “Toen ik aangaf dat ze een kans kregen wilde ze er direct alles voor doen. Daarna zijn ze bij mij gekomen en ze logeren nu ook bij mij thuis.”

Andrasiunas en Karzagis hebben het naar hun zin in Nederland. Ze merken beide op dat ze goed zijn ontvangen door het team en dat ze nog steeds goed worden geholpen met alle vragen die ze hebben. Juist die behulpzaamheid is nieuw voor de twee Litouwers. “Mensen lachen hier meer”, zegt Andrasiunas met een glimlach. Zijn teamgenoot Karzagis vult de keeper aan. “Op straat begroeten mensen je. In Litouwen zou dat nooit gebeuren. Daar kijken ze je raar aan, terwijl ze voorbijlopen.”

Martijn Maas kon met de overstap naar Pollux wel in eigen land blijven, hij kwam samen met Cas Claassen over van MHC Maastricht. “Dit project leek me iets moois, daarnaast zijn de teamgenoten ook allemaal heel aardig”, aldus Maas.

Promoveren

Het team gaat het nieuwe seizoen in met één doel: dat is promoveren naar de Eerste Klasse. “We gaan voor promotie, we willen in dezelfde klasse komen als onze concurrent Schiedam en ze dan verslaan”, zegt Maas met een vastberaden blik.