Foto: Rijkswaterstaat

Lekkage aan het afgezonken tunneldeel Maasdeltatunnel onder controle

Het herstellen van de lekkage aan het vrijdag 31 maart afgezonken tunneldeel van de Maasdeltatunnel voor de Blankenburgverbinding is succesvol verlopen. Ruim voor 07.00 uur zondagmorgen 2 april is de Nieuwe Waterweg weer opengesteld voor de scheepvaart. De lekkage is onder controle en de reguliere werkzaamheden zijn hervat.

Na het afzinken van het eerste tunneldeel bleek dat er kortsluiting was ontstaan door een lekkage bij de kop van het tunneldeel van de zijde waar straks het tweede tunneldeel aan gekoppeld wordt. Door de kortsluiting werkten de pompen niet die het lekwater uit het tunneldeel moest halen. Sinds zaterdag werd met de inzet van extra leidingen en pompen water uit het tunneldeel gepompt. Duikers zijn ingezet om herstelwerkzaamheden uit te voeren. In de loop van de nacht van zaterdag 1 april op zondag 2 april hebben de duikers de lekkage voldoende kunnen dichten, waardoor de situatie stabiel is. Hierdoor kon voor 07.00 uur de vaarweg weer vrij worden geven. De werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunnelelement voor de definitieve fundering, worden intussen voortgezet.

Rijkswaterstaat en bouwcombinatie BAAK waarderen het geduld van de scheepvaart en bedanken alle partijen die een bijdrage hebben geleverd om de vaarweg zo snel als mogelijk weer veilig vrij te geven.