Kortsluiting en brand in Wouthof: monteur onder stroom en bewoners geëvacueerd

Vanochtend is in de spanningsruimte van een flatgebouw aan de Baarnhoeve brand ontstaan. Het gaat om het complex De Wouthof. 47 woningen van het seniorencomplex moesten worden ontruimd. De monteur die bezig was met werkzaamheden in de spanningsruimte is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht nadat hij onder stroom kwam te staan, zijn situatie is stabiel.

De bewoners van het seniorencomplex worden opgevangen in basisschool De Ark. Monteurs van Stedin hebben de spanning in de spanningsruimte afgeschakeld zodat de brandweer veilig kan werken. Dat duurde enige tijd. De brand was snel onder controle.

De brand heeft gewoed in een verdeelstation van waaruit ook woningen rondom de Baarnhoeve gevoed worden. Dat zorgt voor stroomproblemen bij in totaal 150 woningen. Het Noodhulpteam van het Rode Kruis is ter plaatse om de behoeftes van de opgevangen bewoners te inventariseren.

Volgens het Rode Kruis zijn zes man betrokken bij de opvang van bewoners bij De Ark. Daarnaast zijn acht Rode Kruis-medewerkers actief langsgegaan bij bewoners in de omgeving die zonder stroom zitten om te vragen of ze hulp nodig hebben. De burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, is vanochtend langs geweest bij de opgevangen bewoners van het complex om steun te bieden.

Update

Jorg van Waardhuizen, woordvoerder van de Veiligheidsregio, vertelde in Vlaardingen Vandaag over de brand. “De complexiteit zat niet in de brand zelf, maar in het feit dat het bij een stroomvoorziening zat.” De hulpdiensten moesten volgens van Waardhuizen wachten op het uitzetten van de stroom. “Dat duurde ongeveer een uur, maar toen dat eenmaal gebeurd was was de brand snel geblust. Er zijn 13 bewoners gecontroleerd door het ambulancepersoneel, daar was gelukkig niks aan de hand.”

Burgemeester Bas Eenhoorn prijst de hulpverleners. “Iedereen heeft fantastisch werk geleverd. Er waren veel hulpdiensten ter plaatsen, maar dat komt omdat er kwetsbare mensen in dat complex wonen.” Volgens Eenhoorn is bijna iedereen weer terug in huis. “Op 5 mensen na, die het nog niet aandurven, is iedereen weer terug in hun huis. Daar is geen stroom, we verwachten dat er uiterlijk 10 uur stroom zal zijn.” Volgens van Waardhuizen zal dit een tijdelijke oplossing zijn. “Dat zal tijdelijk zijn, met kabels over de weg. We hopen dat Stedin over een week een definitieve oplossing zal hebben.”

Volgens Eenhoorn worden de mensen nog steeds geholpen. “De mensen zitten nog zonder stroom, maar er wordt geholpen met bijvoorbeeld eten en kaarsen tot de stroom weer terug is.”

Luister hier het hele gesprek met Jorg van Waardhuizen in Vlaardingen Vandaag:

Luister hier het hele gesprek met Bas Eenhoorn in Vlaardingen Vandaag: