Kortere BKR-registratie voor Vlaardingers die uit de schulden komen

Vlaardingers die uit de schulden zijn gekomen blijven vanaf nu nog maar zes maanden in het BKR-register staan. Eerst was dat vijf jaar. Vanaf begin dit jaar is deze periode in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht al teruggebracht. Nu volgt Vlaardingen ook.

Een Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij welke leningen iemand heeft afgesloten en of er op tijd is afgelost. Als iemand uit de schulden kwam bleven zij vijf jaar in dit register staan, dat wordt nu dus teruggebracht naar zes maanden. Begin deze maand is ook een landelijke wet aangenomen die de BKR-registratie terugbrengt van vijf jaar naar zes maanden. De gemeente Vlaardingen loopt vooruit op de invoering hiervan en brengt nu alvast de registratieperiode terug.

Volgens de gemeente zorgde de lange registratieperiode voor problemen. Mensen met een BKR-registratie konden bijvoorbeeld moeilijk een lening aanvragen en al helemaal geen hypotheek krijgen. Wethouder Proos laat weten blij te zijn. “Je wilt dat mensen na afronding van hun traject weer in de positie komen om controle te hebben over hun eigen leven.”