Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Koning Willem-Alexander komt op 29 september naar Vlaardingen

Ter ere van 750 jaar stadsrechten zal Koning Willem-Alexander Vlaardingen bezoeken. Op 29 september zal de koning het eerste deel van de openluchtvoorstelling ‘Het verhaal van Vlaardingen’ bijwonen. Eric van der Ende, regisseur van het stuk, is zeer verheugd. “Ik vind het een grote eer.”

Voorafgaand aan het ‘stadsspektakel’ aan de Oosthavenkade zal de koning verschillende Vlaardingers ontmoeten in het historische haringpakhuis waar nu J. de Jonge Group is gevestigd. De Koning spreekt met hen over hun betrokkenheid bij dit jubileumjaar en over hun band met Vlaardingen.

“Dit geeft extra motivatie om er een mooie show van te maken”, aldus Van der Ende. “Naar mijn weten is het voor het eerst in de geschiedenis van Vlaardingen dat een lid van het koninklijk huis komt kijken bij een stuk wat mede gemaakt is door amateurs. Dat is heel bijzonder.” De koning komt naar de tweede opvoering van het stuk, die ook op 28 en 30 september wordt opgevoerd.

Klik hier voor de reactie van burgemeester Wijbenga op de komst van de koning naar Vlaardingen.

Negen keer in 100 jaar

Het is voor het eerst sinds 2008 dat de zittende Nederlandse vorst Vlaardingen bezoekt. Toen woonde Koningin Beatrix de uitreiking van de Geuzenpenning bij. Dat deed zij ook in 1990 en 1995. Ook was zij in 1983 aanwezig bij de onthulling van het Geuzenmonument en opende zij in 2001 samen met Prins Claus de vernieuwde Meerpaal. Haar moeder, Koningin Juliana, opende in 1967 de Beneluxtunnel en bracht in 1950 een groot bezoek aan Vlaardingen samen met Prins Bernhard. In 1924 bezocht Koningin Wilhelmina Vlaardingen per trein.

Koning Willem-Alexander zelf bezocht in 2011 Vlaardingen al eens, toen nog als kroonprins. Hij bezocht toen de uitreiking van de Geuzenpenning aan de Nederlandse krijgsmacht en de Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar. Het bezoek van 29 september zal de negende keer in 100 jaar zijn dat een zittende Nederlandse vorst Vlaardingen officieel bezoekt.