Komst van unieke Gay Living-appartementen naar Vlaardingen gaat niet door

De komst van zeventien lhbti-woningen in de ‘Waaigat-panden’ aan de Markt is van de baan. De appartementen moesten gerealiseerd worden door pandeigenaar Hermon Erfgoed en zouden gehuurd gaan worden door de stichting Gay Living. Volgens Jan Nieuwenhuis van Gay Living maken het niet nakomen van de gemaakte afspraken door Hermon Erfgoed en een mislukte rechtsgang de realisatie van dit complex onmogelijk.

De plannen werden in 2019 gemaakt. De appartementen zouden verhuurd gaan worden aan mensen die onderdeel uitmaken van de lhbti-gemeenschap, een uniek concept voor de regio Rijnmond. Een jaar lang leken de voorbereidingen in volle gang, maar afgelopen zomer veranderde de situatie. Omdat Hermon de financiering niet rond kreeg stelde het een huurverhoging voor waar Gay Living niet mee akkoord ging. Hierop ontbond Hermon de huurovereenkomst waarop Gay Living beslag legde op het pand en naar de rechter stapte. De rechter heeft nu een uitspraak gedaan in het nadeel van Gay Living.

Definitief van de baan
Nieuwenhuis stelt in het programma Vlaardingen Vandaag dat Hermon Ergoed bepaalde afspraken niet nakwam. Volgens Nieuwenhuis is de komst van een Gay Living-complex op deze plek nu definitief van de baan. “Volgens de rechter was er geen sprake van een huurcontract, maar een overeenkomst voor het ontwikkelen van een project. We hebben te maken gekregen met vastgoedspelletjes en we zijn bijzonder teleurgesteld.”

Nieuwenhuis ziet ook een ander project in Ede met Hermon mislukken. “We kunnen het misschien juridisch niet aantonen, maar we hebben wel het gevoel dat er met ons een spelletje is gespeeld.” Een zoektocht naar een ander pand binnen Vlaardingen voor het project is nog een optie volgens Nieuwenhuis . “Dit behoort tot de mogelijkheden gezien onze goede samenwerking met de gemeente Vlaardingen.”

Luister hier het hele gesprek met Jan Nieuwenhuis in Vlaardingen Vandaag: