Foto: Pexels

Knallende ruzie tussen broers om een milkshake eindigt met hakmes in vaders hoofd

Dat broers en zussen weleens ruzie maken is een gegeven. Maar in een Vlaardings huishouden in de Westwijk liep een ruzie tussen broers zo ver uit de hand dat de vader een hakmes in zijn hoofd gegooid kreeg. Want Musa* was zo boos op zijn broer Hakim* dat hij de complete inboedel van de keuken naar zijn hoofd gooide maar per ongeluk zijn vader raakte met een hakmes.

Op 9 september 2022 gaat het helemaal mis in het huis van Musa en Hakim. Ze wonen daar met hun vader, hun moeder en hun twee zusjes. Hakim maakt een paar foto’s van Musa en daar begint de twee uur durende ruzie.

Ruzie om en milkshake

“Mijn broer had gênante foto’s van me gemaakt”, vertelt Musa tegen de politierechter. “Als ik geen milkshake voor hem zou bestellen zou hij die foto’s plaatsen. Daar kregen we ruzie over, omdat ik dacht dat hij ze geplaatst had.” Daarna hebben de broers minimaal twee uur lang schreeuwende ruzie door het hele huis heen. Uiteindelijk verplaatst het bekvechten zich naar de keuken.

Daar ging Musa zo uit zijn plaat dat hij begon met het gooien van spullen naar Hakim. “Ik was heel erg boos en gooide met dingen, ik hield geen rekening met wat ik gooide. Ik wilde iets naar mijn broer gooien.” Maar dat gaat faliekant mis, hij pakt willekeurig een hakmes uit de la en gooit die. Precies op dat moment komt zijn vader binnen en wordt in het achterhoofd geraakt met het rondvliegende mes.

Als de politierechter met Musa de verwondingen en het mes bespreekt wordt één ding duidelijk. Het is er niet zachtzinnig aan toe gegaan in die keuken. Het lemmet van het mes brak van het heft af. “Het is het soort mes dat een slager gebruikt om vlees te hakken. Je vader had een snee van zo’n vier tot zes centimeter in zijn hoofd. Dit had heel anders, veel slechter, af kunnen lopen”, houdt de politierechter Musa voor. Hij knikt. “Ik hoopte dat het mes mis zou gaan, maar hij raakte mijn vader.”

Geen aangifte

Direct daarna wordt Musa aangehouden. Ondanks dat zijn vader geen aangifte wil doen tegen zijn eigen zoon. Toch zit Musa vier dagen in hechtenis, omdat de aanwezige politieagenten het een ernstig incident vinden. Vier verschrikkelijke dagen volgens hem en dat beaamt ook zijn advocaat tijdens de zitting. “Hij voelde zich enorm schuldig in die vier dagen dat hij vast zat. Wilde heel graag weten hoe het met zijn vader was.”

Vader en moeder hadden hun zoon in de tussentijd vergeven. Toen Musa vast zat heeft hij met ze gebeld en is het uitgesproken. Ze omschrijven hun zoon als een ‘hele lieve jongen’. Het gezin woont ook nog steeds met elkaar in één huis. En dat gaat goed, zegt ook een begeleider van de reclassering tijdens de zitting.

Toch vindt de Officier van Justitie dat Musa een straf verdient voor zijn daden. Ze ziet ook dat de 19-jarige Musa een licht verstandelijke beperking heeft en dat dit een ogenschijnlijke eenmalige woede-uitbarsting is. Daarom vraagt ze de politierechter of hij veroordeeld kan worden volgens het jeugdstrafrecht. Musa hoort 50 uur taakstraf tegen zich eisen voor poging zware mishandeling.

De rechter gaat gedeeltelijk mee in de eis van het Openbaar Ministerie, maar legt de straf geheel voorwaardelijk op met een proeftijd van twee jaar. “Als je nog een keer met de politie in aanraking komt, dan moet je de straf dus uitvoeren.”

*De namen Musa en Hakim zijn uit privacyoverwegingen gefingeerd. De echte namen van de broers zijn bekend bij de redactie