Kerken gaan zorgvuldig om met uitzonderingspositie

Urk en Krimpen aan den IJssel waren afgelopen weekend groot nieuws. Kerkdiensten in deze plaatsen werden drukbezocht en bij beide kerken werden journalisten aangevallen. Erik van Pienbroek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP, reageerde hierop in Vlaardingen Vandaag. Hij vindt het triest wat er is gebeurd. “Hierdoor krijgt heel christelijk Nederland een negatieve stempel op zich, wat heel jammer is. Er wordt een beeld neergezet wat in meerderheid niet klopt.”

“Deze kerken lagen natuurlijk onder een vergrootglas omdat zij als enige zeiden de maatregelen te gaan verruimen”, aldus van Pienbroek. “Daarom is het logisch dat journalisten daar hun werk gaan doen. Christenen zijn ook mensen, en helaas ontsporen mensen wel eens. Dat is geen excuus voor het geweld.” Volgens van Pienbroek is het vooral in deze tijden slecht. “In aanloop naar het paasweekend is het extra naar. De kerk gaat over liefde en over omkijken naar je naasten.”

Uitzonderingspositie kerken
Volgens van Pienbroek zijn kerken voorzichtig. “Ik ga altijd naar de Sionkerk. Regels bij kerkdiensten komen voort uit het overleggen met het interkerkelijke contactorgaan, waarin contact met de minister wordt gehouden. Veel kerken zijn zelfs strikter dan nodig volgens de regels. Mondkapjes, minder liederen, gedempt zingen, anderhalve meter, verschillende uitgangen en veel diensten te volgen vanuit huis. De scheve blikken richting de kerk wat betreft de grondwettelijke uitzonderingspositie zijn begrijpelijk, maar de kerken gaan zorgvuldig om met deze uitzonderingspositie.”

Luister hier het hele gesprek met Erik van Pienbroek in Vlaardingen Vandaag: