Keihard bikkelen en zweten in Kamp Flardinga

24 uur lang ploeteren in de brandende zon. Vijftien Vlaardingers kozen er zelf voor om deze mentale en fysieke uitdaging van Kamp Flardinga aan te gaan. Als echte strijdkrachten moesten de deelnemers in dikke overalls sporten.

Op de Expocamp, naast de Krabbeplas, legt organisator Wout van Dooren uit waarom mensen dit willen doen. “Deze Vlaardingers willen zich verder ontwikkelen. Het is niet alleen fysiek. We hebben ook een passief programma waar de deelnemers zichzelf echt wel mentaal gaan tegenkomen.” Deelnemer Bas vertelt enthousiast waarom hij meedoet. “Voor de uitdaging, om mezelf te testen.”

De temperaturen van rond de dertig graden zorgen niet voor een negatieve stemming onder de deelnemers. “Je kan toch niks aan de temperatuur veranderen. Het is goed uit te houden, want er zijn genoeg momenten om goed te drinken”, vertelt Bas. “Er wordt goed op ons gelet.” Van Dooren onderschrijft dit. “We kijken goed in de oogjes. We hebben ook de EHBO van de reddingbrigade ingehuurd die ze in de gaten houdt.

Iraakse en Afghaanse temperaturen

“Ik heb zelf in Irak en Afghanistan gezeten”, vertelt veteraan Van Dooren. “Daar is het nog warmer, met een hogere luchtvochtigheid. En daar loop je met bepakking, kogelvrij vest, wapen en water voor zes uur. Daar raak je aan gewend. Ons lichaam kan meer aan dan we denken, de rem die we hebben is mentaal.”