Kamerlid Gijs van Dijk: ‘Uitzendbureaus gebruiken arbeidsmigranten als moderne slaven’

Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid namens de PvdA, nam afgelopen week een kijkje in Vlaardingen en stelde schrijnende situaties vast. Dat vertelt hij in Vlaardingen Vandaag donderdag. “De arbeidsmigranten worden onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt. Beloofd wordt een mooie baan, goed salaris en goede huisvesting, maar in de praktijk komt hier niets van terecht. Dat noem ik moderne slavernij.”

Volgens van Dijk moet de landelijke overheid met wetgeving komen voor de scheiding van bed en baan. “Dit geeft een afhankelijkheidsrelatie die doorbroken moet worden. Verder moeten de arbeidsmigranten rechten krijgen en gewoon netjes volgens de CAO betaald worden.”

Gemeente
Vlaardingen weet niet precies hoeveel arbeidsmigranten er zijn en dat maakt handhaven lastig. “De Polenflat is bekend in Vlaardingen, maar wie weet waar ze nog meer op een beestachtige manier worden weggestopt. Registratie zou moeten plaatsvinden zodat er door de gemeente op huisvesting gecontroleerd kan worden. Het is nu in de wetgeving niet mogelijk deze registratie te kunnen doen.”

Uitzendbureaus
Er zijn geen eisen en verplichtingen voor het oprichten van een uitzendbureau. Dit zorgt volgens van Dijk voor ‘wildwesttaferelen’. “Er zijn cowboys in deze branche actief die alleen bezig zijn met het veiligstellen van de winst. Verantwoordelijkheid nemen voor de rechten en de omstandigheden van de arbeidsmigranten wordt niet genomen.”

Huisvesting
In de huidige opzet zorgen de uitzendbureaus voor de baan en de huisvesting. Dit zou volgens van Dijk gescheiden moeten worden. “De verantwoordelijkheid komt dan deels bij de gemeente te liggen. Dat is logisch, want de arbeidsmigranten doen het werk wat wij niet willen doen. Dat maakt dat, ondanks de bestaande problematiek op de woonmarkt, je deze verantwoordelijkheid moet nemen.”

Beluister hier het hele gesprek met Gijs van Dijk in Vlaardingen Vandaag: