Jules Bijl (links) bij zijn benoeming als wethouder (bron: Gemeente Vlaardingen)

Jules Bijl heeft geen spijt van snel vertrek uit Vlaardingen: “Als een commissaris je benadert, dan ga je”

Jules Bijl (D66) is sinds 2 juni de waarnemend burgemeester van Schiedam. Hij is de tijdelijke opvolger van Cor Lamers. Bijl was van september 2020 tot september 2021 wethouder van onder andere Financiën in Vlaardingen. Zijn vertrek kwam onverwachts toen hij waarnemend burgemeester werd in Leidschendam-Voorburg. Tijdens zijn eerste persmoment in Schiedam blikte hij terug op zijn vertrek uit Vlaardingen.

“Ik had niet verwacht dat ik gevraagd zou worden”, vertelt Bijl over het bericht wat hij kreeg van de commissaris van de Koning Jaap Smit of hij waarnemend burgemeester wilde worden. “Ik heb er ook echt even over nagedacht. ‘Ja’ zeggen zou betekenen dat ik uit het reguliere arbeidsproces zou stappen en dat mijn loopbaan een andere wending zou krijgen richting mijn pensioen.” Bijl vond dus dat hij het aanbod niet kon weigeren, omdat volgens hem zo’n kans niet vaak voorkomt laat in iemands politieke loopbaan.

Toen bekend werd dat Bijl uit Vlaardingen zou vertrekken noemde Josette Hogewoning, raadslid van ONS Vlaardingen, Bijl een ‘D66-baantjesjager’ in het AD. Oud-wethouder Bijl werd niet verrast door de kritiek. “Inderdaad het was te kort, maar daar heb ik niet heel mistig over gedaan. Maar als een commissaris je benadert, dat ga je. Jaren geleden heb ik begrepen dat je moet stilzitten als je geschoren wordt. Zo’n uitspraak, ach het kwam politiek handig uit om dat zo te doen.”

In samenwerking met onze vaste partner SCHIE.