Jeugdzorg Nederland: doorpakken en daadkracht zijn nu nodig

Vrijdag 11 november verscheen de nieuwe brief van minister Weerwind over de aanpak van de crisis in de jeugdbescherming, nadat de Tweede Kamer twee maanden geleden zeer kritisch was over zijn eerste plan van aanpak.

Jeugdzorg Nederland maakt zich grote zorgen nu ook in deze nieuwe brief nauwelijks concrete maatregelen voor de korte termijn staan. Bestuurslid Arina Kruithof van Jeugdzorg Nederland: ‘Er is sprake van een crisissituatie in de jeugdbescherming. Niet voor niets staken de jeugdbeschermers en trekken de inspecties stevig aan de bel. De maatregelen van de minister zijn echter opnieuw vooral op de langere termijn gericht’.

De vorige brief kreeg volop kritiek vanuit de Tweede Kamer omdat de crisissituatie niet daadkrachtig werd aangepakt. De brief van 11 november is volgens Jeugdzorg Nederland zo mogelijk nog teleurstellender. Eerder was er sprake van dat de minister en de gemeenten ieder 10 miljoen euro, dus totaal 20 miljoen euro per jaar uit zouden trekken om de werkdruk voor jeugdbeschermers te verlagen. Dat was al veel te weinig om de problemen echt aan te pakken, maar uit de nieuwe brief blijkt dat de gemeenten dit jaar helemaal niets bijdragen en alleen volgend jaar eenmalig 10 miljoen euro bijdragen. Kruithof: ‘We hadden gehoopt dat de minister in deze brief met een nieuwe concrete en werkbare caseloadnorm zou komen en met voldoende geld over de brug zou komen, zodat de jeugdbeschermingsorganisaties daar direct mee aan de slag kunnen. Mooie vergezichten zijn fijn, maar we hebben nú maatregelen nodig’.

Bron en volledige artikel: https://www.jeugdzorgnederland.nl/actueel/jeugdbescherming-nu-maatregelen-nodig/