Ivo Opstelten aan de slag als verkenner


Ivo Opstelten begint volgende week met het uitvoeren van een verkenning om te komen tot een nieuw college voor Vlaardingen. Dat doet hij op verzoek van de VVD, die afgelopen woensdag verkozen werd tot de grootste partij, De gekozen lijsttrekkers hebben in een informeel overleg aangegeven dat deze partij het initiatief mag nemen voor de formatie.

Bart Bikkers (lijsttrekker VVD): “Wij zijn blij met het vertrouwen dat ons gegeven wordt om het voortouw te nemen in dit proces. Het zal geen eenvoudige puzzel worden, maar tegelijkertijd is een snelle formatie gewenst om het vertrouwen van de kiezer te winnen. Lange formaties met veel gesteggel dragen niet bij aan het imago van de politiek. Daarom willen wij voortvarend aan de slag gaan. De VVD ziet in Ivo Opstelten de juiste persoon om dat te doen.”

Opstelten is voormalig burgemeester van onder meer Utrecht en Rotterdam en was van 2010 tot 2015 Minister van Justitie en Veiligheid. In 2010 was Opstelten informateur van het Kabinet Rutte 1. Ivo Opstelten: “Ik begon mijn loopbaan bij de gemeente Vlaardingen als adviseur van de burgemeester. Daarmee heeft Vlaardingen altijd een plekje in mijn hart gehouden. Het verdient een sterk stadsbestuur. Ik vind het mooi dat ik daar nu een bescheiden bijdrage aan mag gaan leveren.” 

Eind volgende week komen de gekozen partijen individueel op gesprek bij Opstelten. De partijen worden daarbij bevraagd over wat voor akkoord zij wenselijk vinden voor Vlaardingen en welke partijen zij logisch of wenselijk vinden om in gesprek te gaan om een nieuw college te vormen. De verkenning leidt tot een advies dat als input dient voor het duidingsdebat van de gemeenteraad op 31 maart om 20:00 uur.