Foto: Nel Wilkes

In Maassluis Kunstwerk van de Maand: Steendijker Kluizen

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd Maassluis opgescheept met een van de eerste gifschandalen. De Steendijkpolder werd opgehoogd met baggerspecie uit de Rotterdamse havens.

Eerst in 1983 werd duidelijk dat deze grond sterk verontreinigd was. Er waren toen echter al achthonderd huizen gebouwd. Na een lang proces van vergaderen en onderhandelen werd begonnen met het afgraven van meer dan een meter vuile grond om deze te vervangen door schone. Dat dit voor de bewoners veel overlast bezorgde, behoeft geen uitleg.

Besloten werd om de wijk een kunstwerk te schenken als een soort pleister op de wonde. Dit werd het kunstwerk De Steendijker Kluizen van Sander Rood. De kunstenaar zei er onder andere over: ‘Voorheen waren er putdeksels die de vervuilde grond afsloten. De kluisdeuren, vier stuks, kunnen openstaan omdat de ondergrond is gesaneerd. En daarom kan er bij iedere kluis een boom worden geplant als symbool voor vruchtbare aarde.’

De vier kluisdeuren zijn te vinden aan de Einsteindreef, Dunantdreef, Zeemandreef en Einthovendreef. De locaties zijn ook hier te vinden: https://maassluis.tailormap.nl/viewer/app/kunstwerken_viewer.
Op de website van de Culturele Raad is nog veel meer te lezen over dit kunstwerk en de kunstenaar: http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/steendijker-kluizen/. Nieuw is dat daar ook gesproken tekst kan worden beluisterd. Dit betreft een initiatief van de Stichting Ogen en Oren tekort. Voor blinden en slechtzienden worden kunstwerken beschreven.