In ’73 vierde Vlaardingen net even anders: ‘Bassie & Adriaan en The Amazing Stroopwafels traden op’

In het streekmuseum van Jan Anderson is een tentoonstelling te zien over de viering van 700 jaar stadsrechten in Vlaardingen in 1973. Precies vijftig jaar geleden ging het er wel wat anders toe dan dit jaar. “We vierden niet alleen de stadsrechten, we kregen ook het Kolpabad, de Stadsgehoorzaal en het Holy Ziekenhuis.”

De tentoonstelling van Anderson kwam toevallig tot stand. “Ik gaf een lezing in Museum Vlaardingen, maar toen bleek dat ik veel meer materiaal had dan ik dacht.” Foto’s, glazen en plastic briefopeners met het wapen van de stad erop: Anderson had het allemaal in de collectie. Er gebeurde in 1973 veel bijzonder dingen in Vlaardingen. “Nationale zwemkampioenschappen, nationale wielerwedstrijden, nationaal eenakterfestival, springruiters. Het was dat jaar allemaal in Vlaardingen.”

Ook de manier van organiseren was vijftig jaar geleden anders dan nu. “Toen was er één comité met wel vijftig organisaties erachter. Nu is het georganiseerd door professionals. Toen traden Bassie & Adriaan en The Amazing Stroopwafels op op de hoek van de straat. Nu zijn dat professionele bandjes.”

Haring- en Bierfeest was ‘uniek’

In 1973 werd ook voor het eerst het Haring- en Bierfeest georganiseerd in Vlaardingen. “Dat was uniek”, aldus Anderson. “Buitenfeesten mochten toen helemaal niet. Er zijn drie mannen geweest die dat hebben georganiseerd. Dirk van der Ende werkte toen bij Heineken, Ab Oosterlee organiseerde al veel in de stad en Frans Kuil had een cateringbedrijf. Ze zeiden: ‘laat ons kramen neerzetten en dan gaan we het regelen’. Je kon een speciaal glas kopen. Als die leeg was kon je hem voor vijftig cent weer vullen met bier.”