Huiskamer tot bioscoopzaal: de vijftiende editie van het Vlaardings Filmfestival staat voor de deur

De draaidagen zitten erop, de montage is klaar en de laatste puntjes zijn op de i gezet. Op vrijdag 1 september is de grootste bioscoopzaal van de Vue het decor voor het Vlaardings Filmfestival. Iedereen heeft zijn eigen film ingediend. Uiteindelijk kiest een jury een winnaar uit de films die gemaakt zijn door amateurs én professionals.

Het Vlaardingse filmfeest is van ver gekomen merkt Arno op als hij naar de grote zaal kijkt. “Vijftien jaar geleden begon dit idee in een huiskamer. Als vriendengroep spraken wij af om allemaal een film te maken en deze allemaal met elkaar in één avond te bekijken.” Na een aantal jaar op deze manier zelf films te hebben gemaakt wilde Arno en zijn vriendengroep het idee uitbreiden tot een echte wedstrijd. “Toen Vlaardingen een eigen bioscoop kreeg wilde wij daar een festival beginnen, waar wij ook andere mensen bij zouden betrekken.”

Een dag van tevoren heerst er gezonde spanning bij organisator Arno Tessers. “Vorig jaar waren er tweehonderd mensen. Ik hoop dat wij dat dit jaar weer halen. Op dit moment hebben wij 86 reserveringen.” Thomas is één van de filmmakers die er vanaf het eerste uur bij is. “Ik doe volgens mij al vanaf het begin mee. Eerst met vakantievideo’s en daarna ging ik echt speciaal ieder jaar voor het filmfestival een film maken met acteurs en actrices.”