´Hoor eens even!´

Een tentoonstelling over doofheid, slechthorendheid en inclusieve zorg in het Erasmus MC Onderwijscentrum van juli tot en met september 2022.

Tot en met september 2022 is in het Erasmus MC de tentoonstelling ´Hoor eens even!´ te bezoeken. Op vrijdag 1 juli vond de opening plaats. Deze tentoonstelling laat aan de hand van objecten, verhalen en ervaringen zien hoe rijk en divers de geschiedenis van doofheid en slechthorendheid is.

Dove en slechthorende patiënten lopen geregeld tegen obstakels aan als ze naar de dokter of naar het ziekenhuis moeten. Medische studenten en gezondheidsprofessionals kunnen zien hoe je (anders) kunt omgaan met deze obstakels, waardoor arts- of ziekenhuisbezoek gemakkelijker wordt voor mensen die doof of slechthorend zijn. En kun je zelf zorgverlener zijn met een gehoorbeperking?

Ruben Verwaal, conservator medisch erfgoed van het Erasmus MC, en Wies Groeneveld, auteur van het boek ‘Een en al oor’ (tevens recensent van het recensiecollectief ´Vlaardingen leest´) hebben sinds 2020 aan deze tentoonstelling gewerkt. Ze werden bijgestaan door de Expertgroep, een adviescommissie van specialisten op het gebied van doofheid en slechthorendheid. Vanuit Vlaardingen is Edwin Zijdebos van Stichting Slakkenhuis Vlaardingen betrokken bij het project.