Hoogheemraadschap van Delfland draagt bij aan goed ijs

Het Hoogheemraadschap van Delfland verleent haar medewerking om het ijs op sloten en vaarten in optimale conditie te brengen, ondanks dat dit niet haar taak is. Het belangrijkste actiepunt is het stoppen van de gemalen.

Enkele kleinere gemalen zijn al stilgelegd. Het grote gemaal van de Broekpolder, dat in de Vaart eindigt, kan op dit moment nog níet worden gestopt. “De polder is nog te nat”, verklaart Manita Koop in Vlaardingen Vandaag vanuit haar functie als hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap van Delfland.

Wees voorzichtig
Koop predikt dan ook voorzichtigheid aan de schaatsliefhebbers: “Doordat de gemalen nog draaien, is er stroming onder water. Dit maakt het ijs onbetrouwbaar. Waarschijnlijk gaan de gemalen tegen het weekend uit. Dan kan de ijsdikte nog meer toenemen.” Koop benadrukt ook dat schaatsliefhebbers zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid. Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat het ijs niet keuren.

Vaarverbod
Om de ijsdikte te bevorderen, is er ook een gedeeltelijk vaarverbod van toepassing. Alleen in Schipluiden gold aanvankelijk een uitzondering, vanwege de werkzaamheden in het water. Inmiddels heeft het hoogheemraadschap kenbaar gemaakt ook voor deze locatie een vaarverbod in te voeren.

Luister hier het hele gesprek met Manita Koop van het Hoogheemraadschap van Delfland in Vlaardingen Vandaag: