Petra van Dam en Henk Slechte

Hoogendijkprijs naar Vis in beeld

De Hoogendijkprijs is dit jaar toegekend aan Henk Slechte voor zijn boek Vis in beeld.

Het boek verscheen al in 2019, maar door de coronaperikelen kon de prijs niet eerder worden uitgereikt. Het boek is de weerslag van een ‘uitstekend, diepgravend onderzoek over een origineel onderwerp’ aldus mevrouw prof. dr. Petra van Dam, voorzitter van de jury van de Hoogendijkprijs.

Het onderzoek leidde een paar jaar geleden tot twee tentoonstellingen: Beet! In het Dordrechts Museum en Schoon aan de haak! In Museum Vlaardingen. ‘Vis in beeld is een cultuurhistorische studie over het overdrachtelijke gebruik van vis, vissers en visserij vanaf de middeleeuwen tot nu’, zo lichtte de juryvoorzitter toe. In het boek worden vijf betekenissen van vis uitgewerkt: de religieuze, de erotische, de symbolische, de morele en de vis- zonder-meer.

De jury, naast mevrouw Van Dam, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bestaande uit de heren A. van Vliet, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en J. ter Brugge, conservator Maritieme Collecties bij het Rijksmuseum Amsterdam en voormalig directeur van het Visserijmuseum, vond het boek dusdanig verhelderend en interessant dat ze Vis in beeld en de auteur met de Hoogendijkprijs wilde eren. Deze prijs is ingesteld door de voormalige reder Arij Hoogendijk met als doel om belangwekkende publicaties over de visserij en aanpalende activiteiten voor het voetlicht te brengen. De organisatie van de verkiezing ligt in handen van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen.