Hoekse Lijn biedt kansen voor regio

De metroverbinding ‘Hoekse Lijn’ biedt tal van kansen die nog niet worden benut. Dat wordt gesteld in het rapport ‘Van Stad tot Strand’ van de Hoekse Lijn Partners.

De opdracht voor het rapport kwam vanuit de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de vier aanliggende gemeenten: Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam (Hoek van Holland). Het onderzoek is uitgevoerd door een extern bureau, met input van ambtenaren van de gemeenten.

Kijken naar wat kan
Sjoerd Kuiper, wethouder in Maassluis en voorzitter van Hoekse Lijn Partners, noemt de metroverbinding kansrijk. “De onderzoekers waren verbaasd”, zegt hij in Vlaardingen Vandaag. “Veel andere regio’s dromen van zo’n lightrail (een hybride spoor voor onder andere metro, red.), het is uniek dat je zo snel van het strand naar het hart van een grote stad kan komen. We hebben gekeken hoe het kan bijdragen aan nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld het woningtekort. Het is een vrije studie geweest. Er is dus gekeken naar wat kan, dat betekent niet dat het ook zeker zal gaan gebeuren.”

Uniek uitzicht
Kuiper benoemt ook de ‘agglomeratievoordelen’ die de Hoekse Lijn biedt. “Je bent bijvoorbeeld binnen 25 minuten van Maassluis in hartje Rotterdam. Studentenwoning in de buurt van de Hoekse Lijn zouden dus een goed idee zijn.” Ook de recreatie is volgens Kuiper uniek. “Wij vinden de grote schepen over de Waterweg heel normaal, maar mensen van buiten de regio wandelen met plezier langs het water om schepen te kijken. De Hoekse Lijn geeft daarvoor een goede verbinding vanuit andere regio’s.”

Volgens Kuiper worden de vervolgstappen in overleg tussen de diverse gemeentes gemaakt. “We blijven met elkaar rond de tafel zitten en elkaar versterken. We willen ervoor zorgen dat het in balans blijft en dat alle gemeentes evengoed kunnen profiteren van de kansen die de Hoekse Lijn biedt.”

Luister hier het hele gesprek met Sjoerd Kuiper in Vlaardingen Vandaag: