bron: Har Hensgens

Hoe twee rode hekken zorgen voor één dag paniek in de Smalle Havenstraat

Bewoners van de Smalle Havenstraat werden maandagochtend verrast door twee knalrode hekken in de straat. Zonder vooraf te communiceren had de gemeente de hekken neergezet aan de kant van de Westhavenplaats, wat resulteerde in boze reacties van buurtbewoners. En tot overmaat van ramp stond één van de hekken maar half in de grond omdat er kabels en leidingen in de weg zaten. De gemeente spreekt van een misverstand en dezelfde dag waren de hekken weer weggehaald.

De volgens bewoners ‘vies rode’ hekken stonden ineens midden in de straat. “Voor de deur van een fraai pandje en de ambulances kunnen er niet door. Het is ook heel slecht voorbereid.” Hiermee doelt een buurtbewoner op het feit dat één van de hekken maar half in de grond stond. “Ik vroeg nog aan de werklui of ze pauze namen. ‘Nee’, zei hij. ‘Meneer er zitten kabels, dat komt later wel goed.’ Erg goed voorbereid!”

Vervelende situaties

De gemeente laat in een reactie weten dat er veel fietsen en scooters door de straat gaan, terwijl het een voetgangersgebied is. “Dit leidde tot vervelende situaties. We kregen daarover ook klachten van omwonenden en ondernemers in de buurt. Op dit moment staan er paaltjes maar die lijken helaas niet te helpen. Door het plaatsen van deze hekjes willen we afdwingen dat hier niet gefietst mag worden.”

“Er is met betreffende ondernemers contact geweest om hen hierover te informeren”, vervolgt de gemeente. “Dat is alleen niet helemaal goed gegaan, omdat daarbij alleen is gesproken over het hek aan de kant van de kerk en niet aan de kant van de Westhavenplaats. Daarbij hadden we niet verwacht dat deze maatregelen zoveel vragen zouden oproepen, omdat er nu dus ook al paaltjes staan.” Toch waren bewoners en ondernemers in de straat het niet eens met deze oplossing.

Tot slot laat de gemeente weten wel maatregelen te willen nemen om de verkeersveiligheid in de Smalle Havenstraat te waarborgen. “Maar we gaan, mede vanwege de opmerkingen uit de buurt, wel opnieuw kijken hoe we dat (beter) voor elkaar kunnen krijgen.” Er gaat dus zeker nog iets gebeuren in de Smalle Havenstraat, waarbij ook hekken nog steeds tot de opties behoren.