Hoe foute vrienden je de problemen in brengen, Vlaardinger hoort 3 jaar cel eisen

Je bent lekker aan het sporten in de sportschool. Dan krijg je een appje van een vriend. Of je even met hem mee kan met hem, want hij moet nog iets regelen. Zou je dan verwachten dat je bijna een jaar later in het beklaagdenbankje voor de rechter zit voor een poging doodslag met een vuurwapen? De meeste mensen niet maar voor een 20-jarige Vlaardingse man is dat de harde waarheid. Hij hoorde het Openbaar Ministerie drie jaar celstraf tegen hem eisen.

Na het berichtje van zijn vriend stapt de Vlaardinger in de auto om zijn vriend op te halen op station Schiedam Centrum. Saillant, omdat hij later tijdens de rechtszaak bekent geen rijbewijs te hebben. Samen met zijn vriend uit Almere gaat de 20-jarige op pad. Dat deden ze wel vaker, maar dit keer wist de Vlaardinger niet waar hij heen ging in de Seat van zijn vader.

Niks speciaals

Zijn vriend tikt een adres van de afspraak in op de navigatie en de twee zetten koers naar Capelle aan den IJssel. Daar komen ze aan een bedrijven terrein aan de Poolvosweg. “Toen we het industrieterrein opreden vroeg ik nog aan hem wat we gingen doen. Hij zij dat het niks speciaals was. Dus ik heb er niks achter gezocht”, zegt de 20-jarige verdachte op de vraag of hij geen argwaan had toen ze het bijna verlaten industrieterrein opreden.

De Vlaardinger stuurt de auto richting een parkeervak waar twee mannen staan. Vanaf dat moment staat alles op beeld wat er gebeurd. Een bewakingscamera heeft de hele schietpartij gefilmd. De Vlaardinger en zijn vriend stappen uit en de vier begroeten elkaar. De Capellenaren die staan te wachten, vragen aan de Vlaardinger of hij de auto aan de overkant van de straat kan parkeren.

Dat doet de Vlaardinger. Hij en zijn vriend stappen opnieuw uit. Merkwaardig genoeg tonen de camerabeelden in de rechtszaal dat de twee mannen die stonden te wachten eerst achter een busje staan te smoezen voordat ze naar de Vlaardinger en de Almeerder lopen. “Ik vond het gek dat ze achter dat busje gingen staan.”

‘Ripdeal’

Daarna gaat het razendsnel. De Almeerder trekt een stapeltje bankbiljetten uit zijn zak en geeft het aan één van de Capelse verdachten. Die begint het geld te tellen, daarna trekt de ander een vuurwapen en richt dat op het hoofd van de man uit Almere. Als de rechter vraagt of de Vlaardingse verdachte het ook vindt lijken op een ripdeal, haalt de Vlaardinger zijn schouders op. “Dat weet ik niet.”

De Vlaardinger vlucht achter de motorkap van zijn auto. De twee ‘rippers’ rennen weg, maar niet voordat de ‘ripper’ met het geld valt. Na het snel oprapen van het geld rennen ze er vandoor. In de tussentijd haalt de Vlaardinger een pistool uit het dashboardkastje.  

De Vlaardingse verdachte rent naar de overkant van de straat en schiet terug maar duikt gelijk ineen. “Ik hoorde een kogelinslag.” De man die als eerste een pistool trok en vluchtte valt op straat en vuurt. Daarna vlucht hij achter een busje. Daarna vuurt hij met één hand nog een kogel af. De twee met het geld rennen vervolgens verder terwijl de Vlaardinger nog één keer schiet met twee handen aan het pistool.

Geen klungel

De rechter neemt vooral dat laatste schot de verdachte kwalijk. Dat hij bij het derde schot twee handen aan het pistool heeft en ogenschijnlijk aanlegt voor een gemikt schot. Ondanks de grote afstand waarover geschoten wordt. “U staat er niet bij als een klungel”, de Vlaardinger knikt. “Maar ik kan er niet omheen, dit ziet eruit als gericht schieten.”

Op de telefoon van de Vlaardinger ziet de politie dat hij een voorliefde voor wapens heeft. Er stonden foto’s van machinepistolen van Uzi’s en AR15’s. Maar de Vlaardinger heeft daar een verklaring voor. “Welke jongen houdt nou niet van wapens?” Het wapen was volgens de verdachte niet van hem, maar van een bekende. Die had het negenmillimeter pistool twee dagen eerder achtergelaten in de auto, volgens de verdachte.

Één van de rechters gelooft dat verhaal niet helemaal. “Ik ging echt niet daarheen met een pistool met de intentie om wat te doen. Uiteindelijk kwam dat pistool van die bekende van pas, anders waren ze misschien teruggekomen en hadden ze afgemaakt waar ze aan begonnen waren”, hint de verdachte op de doodsangsten die hij heeft uitgestaan.

DNA via een survivalwinkel

Daarnaast denkt de politie dat de Vlaardingse verdachte handelt in wapens. Op een ander wapen, een omgebouwd alarmpistool, dat de politie op 29 april 2022 in Rotterdam vond, zit ook DNA van de Vlaardinger. Hij denkt dat iemand het alarmpistool in België in een winkel heeft gekocht en dat zijn DNA er op die manier op is gekomen. “Ik ga vaak naar survivalwinkels omdat we met de familie vissen. Ze hebben daar hengels, messen, kleding, maar ook pistolen. Daar heb ik wel vaker alarmpistolen vast gehad.“

Het Openbaar Ministerie verwijst voornamelijk naar de glasheldere beelden die er gemaakt zijn. Volgens de Officier van de Justitie is het helder. “Er is met twee handen geschoten en gemikt op de verdachten. Dus is volgens mij poging doodslag wettelijk en overtuigend bewezen.” Daarnaast vindt de Officier van Justitie dat er een voorbeeld gesteld moet worden. “We moeten laten zien dat dit soort schietincidenten niet getolereerd worden in de samenleving.” De officier eist daarom 36 maanden celstraf, met aftrek van het jaar dat de man al in voorarrest heeft gezeten. Over twee weken doet de rechtbank Rotterdam uitspraak.