Het zal voor iedereen beter zijn als de raadsvergaderingen niet meer digitaal zijn

Redactioneel commentaar

Irritaties, achtergrondgeluiden, ‘oude handjes’, creatieve achtergronden en voorleesklasjes, de samenvatting van een gemiddelde raadsvergadering van de Vlaardingse gemeenteraad in coronatijd. De vergaderingen lopen stroef als ze digitaal zijn. Raadscommissies zijn inmiddels weer fysiek op het stadhuis en daarin valt te merken dat dat veel beter en veel soepeler gaat. De gemeenteraad begint op de rest van Nederland te lijken: we zijn ‘Microsoft Teams-moe’.

“Fractie Boers wil wel Nederland-Oostenrijk kijken dus vandaar dit korte antwoord.” De vergadering gaat door en Ron Boers vergeet de microfoon uit te zetten. Je hoort Jeroen Grueter in de achtergrond oreren over de 1-0 uit een penalty van Memphis Depay. De burgemeester stopt de vergadering tot het achtergrondgeluid weg is. Het is de handicap van online vergaderen.

Maar ook twee mensen in dezelfde ruimte die de microfoon aan hebben staan waardoor het geluid rond gaat zingen en de trommelvliezen van de raadsleden worden verscheurd is een handicap. Raadsleden zijn nou eenmaal mensen, de een wat technischer dan de ander. Maar ook de irritatie van Marcel Kerkhof richting de PvdA vanwege zogenaamde ‘belangen’ van de partij op het gebied van cultuur is een handicap. Die irritatie werd genadeloos doorgezaagd door burgemeester Eenhoorn.

De gemeenteraad zit inmiddels in de 15e maand van het online vergaderen. Besluiten over onze gemeente worden genomen via een videoverbinding, met enkel de burgemeester in onze mooie raadszaal. En dat komt het humeur niet ten goede. De gemeenteraad heeft sinds het begin van de pandemie tweemaal fysiek vergaderd: in de Stadsgehoorzaal en in de kantine van het oude Unilevergebouw. 28 juni komt daar een derde fysieke vergadering en een derde locatie bij: de Grote Kerk. Dit is nodig om een nieuwe burgemeester te kiezen.

Maar het zou voor iedereen beter zijn als de raad weer alles fysiek zal doen, mits de coronamaatregelen het toelaten. De raadsleden zullen vrolijker zijn, de vergaderingen zullen soepeler gaan en dan weten we zeker dat de raadsleden geen voetbal zitten te kijken terwijl ze voor ons besluiten nemen over de stad.