Het verleden en heden komen samen in het Stadsspektakel van Vlaardingen

Keihard, werken meer dan 200 creatievelingen aan een show waarin, muziek, beeld, dans en toneel samen komen tot wat volgens regisseur Eric van der Ende alleen omschreven kan worden als een spektakel. “Zo iets groots komt voorlopig niet meer.”

Het Stadsspektakel, dat op 28, 29 en 30 september wordt opgevoerd, is een samenwerking van tal van verschillende groepen uit Vlaardingen. Het Vlaardings Musical Gezelschap (VMG) werkt met dansstudio’s, muziekgroepen en koren om met trots en bombarie de geschiedenis en de toekomst te vertolken tot een schouwspel. “Deze combinatie van ruigheid en grootheid is uniek”, verklapt Van der Ende. Een voorproefje gaf de groep al op 5 mei bij de taptoe maar nu moet het groter, gekker en beter. “Dat was natuurlijk al gigantisch en superleuk om te mogen doen. Maar dit wordt nog een schepje er boven op”, vertelt Dave Krabbendam, acteur en zanger in het VMG.

Het spektakel zal plaatsvinden op de dorre vlakte die nu als parkeerplaats dient voor het Stadsstrand. Een plek die volgens de regisseur een mooie herinnering rijker zal zijn. “Ik heb specifiek met een team gekeken waar we in Vlaardingen op een unieke plek iets kunnen maken wat mensen zich zullen herinneren. Je ziet hier de oude gebouwen, de haven en de boten. En over een aantal jaar staat hier een prachtig nieuwe wijk.”

Bekende gezichten

Naast de mensen die meedoen zullen er ook bekende gezichten zijn voor wie de geschiedenis van de stad kent. De opbouw van het stuk doet denken aan de show ‘Het verhaal van Nederland’, waarin historische scenes worden afgewisseld met moderne inzichten. Dat Joris Lutz als graaf Floris V aanwezig zal zijn in een scene over de stadsrechten staat vast, maar heel veel meer wilt de regisseur niet loslaten over andere rollen. “Er zullen nog wat burgemeesters zijn, wellicht herken je die nog wel.”

De spelers zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen: “We moeten nog wel een aantal stappen zetten”, vertelt Krabbendam. “We zullen nog een paar extra weekenden er tegen aan knallen. En dan zijn wij er klaar voor.” Acteur Bo van Rutten stemt daarmee in: “Het wordt geweldig. Zeker de moeite waard om naar toe te gaan.”