Het plafond van het stadskantoor hangt vol met post-its en moet voor meer dan twee miljoen euro worden vervangen

De gemeente ervaart overlast van hun klimaatplafond die zij hebben aangebracht bij de bouw van het Stadskantoor in 2013. Het plafond is namelijk ‘lek’. Verantwoordelijk wethouder Koen Kegel gaat met ruim twee miljoen euro het probleem, dat al jaren ettert en geld kost, oplossen.

Wie in het Stadskantoor komt ziet op verschillende plafonds post-its hangen. Op de gele papiertjes staat beschreven wat de problemen zijn met dat deel van het plafond. Bijna wekelijks komt een bedrijf over de vloer om problemen te verhelpen.

Maar nu is de gemeente klaar met het pleisterplakken. Het is ook niet zo simpel als een lek dichten zoals bij een lekkage. Het probleem zit in de gebruikte materialen en systemen. “Daardoor ontstaat een soort dampwerking, waar warm en koud samenkomt”, aldus wethouder Kegel.

Het hele idee van een klimaatplafond, namelijk het niet meer hoeven verwarmen of afkoelen met een verwarming, wordt door de gebreken tenietgedaan. Kegel: “Omdat wij nu proberen rekening te houden met het systeem krijgen we een hogere energierekening. Dat komt doordat wij op een andere manier moeten proberen te warmen en koelen om de problemen tegen te gaan.”