© foto Vereniging Eigen Bewoners Eerst

Herstelwerk betonrot Zwaluwenlaanflat van start gegaan

Vandaag zijn de werkzaamheden gestart om de problemen bij de ‘betonrotflats’ in de Holy op te lossen. Dat feit is positief, maar de werkzaamheden gaan nog lange tijd duren. Dat liet Jeroen Oosthoek, manager vastgoed van Waterweg Wonen woensdag weten in Vlaardingen Vandaag.

De flat aan de Zwaluwenlaan is als eerst aan de beurt. Vorig jaar twijfelden bewoners van de flat maandenlang aan hoe de stand erbij stond. De constatering van betonrot maakte de galerijen onbetrouwbaar. Waterweg Wonen laat weten dat koolstofstaven worden aangebracht in de constructie die de constructie moet versterken.

“Je wil geen risico nemen. Daarom hebben we toen die flat gestempeld. Met de afspraken dat er minder gewicht op de galerijen mocht, was dat veilig”, vertelt Oosthoek. “We begrijpen dat mensen geschrokken zijn.”

Strooizout
“Het zo dat er in een bepaalde periode op de galerijen gestrooid is met strooizout”, vertelt Oosthoek, die niet alle schuld bij een verkeerde manier van bouwen wilde leggen. In de bouw werd staal mee gestort, maar dat staal is gaan werken. “Het zout is gaan invreten op het staal en daardoor is de kracht van de constructie minder geworden. Wat bij de bouw wel gebeurd is, is dat het staal iets te hoog is neergelegd. Het had iets dieper moeten liggen in het beton. Dat is niet overal goed gegaan.” Met de preventieve werkzaamheden vorig jaar was er veel kritiek op met name de geluidsoverlast. “Daarvoor zijn de bewoners gecompenseerd”, stelt Oosthoek.

De werkzaamheden aan de voorzijde van de Zwaluwenlaanflat duren tot mei. Daarna is de achterkant aan de beurt. In oktober moet de flat volledig gereed zijn. Oosthoek: “de andere flats kennen eigenlijk ook een doorlooptijd per zijde.” Na de Zwaluwenlaan volgen respectievelijk de flats aan de Fazantlaan, Aalscholverlaan en de andere flat aan de Zwaluwenlaan. De flat aan de Koninginnelaan vraagt om een andere aanpak.

Beluister hier het hele gesprek met Jeroen Oosthoek van Waterweg Wonen: