Haringpakhuis meer dan ontmoetingsplaats tussen Vlaardingers en koning: ‘Als er iets in het land gebeurt is dit het crisiscentrum’
Bij J. de Jonge Group zijn ze klaar voor het bezoek van Koning Willem-Alexander. Op vrijdag 29 september om 19:00 uur arriveert de koning bij het bedrijf gelegen aan de Koningin Wilhelminahaven. Daar gaat de vorst in gesprek met een aantal Vlaardingers. CEO Alexander de Jonge, derde generatie van de J. de Jonge Group, neemt Omroep Vlaardingen mee in de avond die de koning gaat beleven.
“Uiteindelijk ontvang ik hem hier samen met mijn vader”, zegt De Jonge terwijl hij naar de glazen deuren van het haringpakhuis wijst. “Vervolgens gaan wij de trap op richting de kantine, daar gaat de koning in gesprek met een aantal Vlaardingers.” De CEO ziet het als een eer dat de koning naar zijn bedrijf toe komt en merkt op dat iedereen binnen het gebouw enthousiast is over het bezoek.
Terwijl De Jonge over de krakende houten vloeren door het pand wandelt, vertelt hij dat zijn bedrijf pas kort geleden is gevraagd voor het bezoek van de koning. “Een week of vier geleden hoorde wij pas dat de koning naar ons bedrijf toe wilde komen. Op zo’n ‘once-in-a-lifetime opportunity’ hebben wij natuurlijk direct ‘ja’ gezegd.” Daarbij geeft de CEO aan dat hij deze kans totaal niet zag aankomen, omdat het tot kort geleden nog onduidelijk was wanneer de koning naar Vlaardingen toe zou komen.
Tekst gaat door onder de foto.

Crisiscentrum
“Drie weken geleden is er hier een delegatie naartoe gekomen. Daar zaten de politie, de gemeente en de commissaris van de Koning bij.” Zij hebben volgens De Jonge het gebouw gecontroleerd aan de hand van verschillende protocollen, zoals het aantal vluchtwegen. Daarnaast merkt de CEO op dat het haringpakhuis tijdens het bezoek van de koning ook als crisiscentrum fungeert. “Als er iets in Nederland gebeurt, dan moet de koning hier naartoe terugkomen en vanuit dit gebouw besluiten nemen.”
Eenmaal aangekomen in de kantine vertelt De Jonge over het oude karakter van het gebouw. “Dit is een historisch pand. Het was bedoeld om de haring die in Vlaardingen binnenkwam te verhandelen. Je ziet hier nog wat oude impressies van het pand uit die tijd terug. Bijvoorbeeld de oude houten vloeren en de wanden waar nog oud-Nederlands opstaat.” Hierna wijst De Jonge naar een aantal zwarte krukken en een houten tafel. “Hier zal die dan uiteindelijk komen zitten en met een aantal mensen gaan praten.”
Na de gesprekken bij J. de Jonge bekijkt Koning Willem-Alexander het eerste deel van het ‘Verhaal van Vlaardingen’, op twee minuten wandelen van het haringpakhuis.
