beeld: Rijnmond

Hangjongeren mogelijk achter brand paintballcentrum Vlaardingen, eigenaren niet verzekerd

Het outdoor paintballcentrum aan de Watersportweg in Vlaardingen is zaterdagochtend in alle vroegte volledig verwoest door een brand. De eigenaren van het centrum en de eigenaar van het terrein denken dat een grote groep hangjongeren iets te maken heeft met de brand.

Wie het terrein van sportcentrum Polderpoort oploopt, kan het verbrande hout al ruiken. Achter de tennisbanen, naast het atletiekterrein is de ravage goed zichtbaar. Het stuk grond waar het centrum stond, is volledig zwartgeblakerd. Overal liggen verbrande stukken hout en her en der staat een ijzeren stoel die de vlammen heeft overleefd. “Het is een drama”, reageert Nitin Shahi, een van de twee eigenaren van het paintballcentrum. “We zijn niet verzekerd en zijn daardoor alles kwijt.”

Shahi werd zaterdag om 04:00 uur uit zijn bed gebeld. De schoonmaker zag vanuit het aangrenzende sportcentrum de vlammen uit het dak slaan en waarschuwde de brandweer. “Het was een verloren zaak toen ik aankwam. Je kunt niks, je staat daar maar te staan totdat het vuur gedoofd is.”

Hangjongeren

De plek wordt al een tijdlang door tientallen jongeren uit de omgeving gebruikt als hangplek. “Ze breken dan in en pakken drankjes. Een aantal hebben we op heterdaad betrapt en daar hebben we aangifte tegen gedaan.” Olaf Hanno, algemeen directeur van Sportcentrum Vlaardingen en Polderpoort die ook de eigenaar is van de grond, bevestigt het verhaal. “We hebben regelmatig last van insluipers. Het is een enorm terrein in een buitengebied. Ze knippen het hek door met een tang en dan zijn ze binnen.” Elke maand worden de hekken gecontroleerd en inmiddels hangen overal camera’s, maar dat lijkt niet voldoende om de insluipers tegen te houden.

De camerabeelden van die zaterdagnacht laten al rond 01:30 uur kleine vlammetjes te zien. “Dat versterkt mijn vermoeden dat er insluipers rond de vuurkorf zaten die naast het paintballcentrum stond. Rond 04:00 uur is er vervolgens iets gebeurd waardoor die korf moet zijn omgevallen”, zegt Hanno. “Het was een houten huis dus dat wil wel.” Hij vervolgt: “Als ze echt kwaad wilden, dan hadden ze twee uur eerder al wel de boel in de fik gestoken.”

beeld: Rijnmond

Aangifte na inbraken

Een ongeluk mogelijk, maar volgens Shahi is brandstichting ook niet uit te sluiten. “We zijn in hoger beroep gegaan tegen een aantal jongeren dat we op heterdaad betrapt hebben. Het OM heeft ze vrijgelaten omdat de groep te groot was en daardoor niet kon worden aangetoond wie had ingebroken. Misschien zijn ze wel boos over dat hoger beroep.” Wat ook kan meespelen is een container die Shahi recent op het terrein heeft gezet. “Daarin hebben we alle waardevolle spullen zoals de paintballwapens en het drinken opgeslagen. Die container kun je echt niet zomaar openbreken. Daar kunnen ze ook boos over zijn.”

Tennisvereniging

Ook bij de aangrenzende tennisvereniging wordt regelmatig ingebroken. “Ze gaan dan op zoek naar drank, maar sinds we camera’s hebben hangen, zien we ze niet meer”, vertelt een van de leden.

Dinsdag zit Shahi weer om de tafel met de politie. “Ondertussen gaan we nadenken over de toekomst. Weer zoveel geld investeren hierin zien we eigenlijk niet zitten. Dan neigen we toch naar stoppen.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.