Grote buikomtrek extra risico bij besmetting met corona

Niet iedereen met overgewicht loopt extra risico bij een besmetting met COVID-19. Vooral een grote buikomtrek is riskant. Minder belangrijk is vet rond de heupen. Dat blijkt uit recent onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland.

“Een dikke buik verslechtert je kansen als je COVID-19 krijgt”, aldus arts in opleiding Thijs Janssen. Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de patiënten slechts milde symptomen van de bovenste luchtwegen heeft. Opmerkelijk is dat veel patiënten die lijden onder obesitas, diabetes en hypertensie (hoge druk in de slagaderen), een verhoogd risico aanwezig is om uiteindelijk op de intensive care terecht te komen of zelfs overlijden. Het extra risico wat je loopt met een te grote buikomvang is aangetoond in dit onderzoek.

De verklaring moet echter worden onderzocht in verder onderzoek. “Het zou kunnen zijn dat het slechte vet voor een chronische ontsteking zorgt en daardoor het immuunsysteem uitgeput raakt. Een ander verklaring zou kunnen zijn dat virusdeeltjes blijven hangen in het slechte vet zoals reeds eerder is vastgesteld bij andere virussen”, aldus Janssen. “Ook kan het zo zijn dat de onderkant van de longen onder te grote druk komen te staan door de opeenhoping van het vet.”

Vast staat in ieder geval dat, ongeacht je leeftijd, een te grote buikomvang de risico’s op een slecht verloop bij besmetting met COVID-19 verhogen. “Een gezonde levensstijl was al aan te bevelen voordat de coronapandemie uitbrak, maar zeker nu is het zaak om fit te blijven”, aldus Janssen.

Beluister hier het interview met Thijs Janssen van Franciscus Gasthuis & Vlietland: