GroenLinks boos over het gebruik van ganzen als vermaak: ‘Zij hebben ook gevoelens’

Het gebruik van ganzen voor vermaak bij de Lente Fair, tijdens de viering van 750 Vlaardingen, stuit GroenLinks raadslid Esther van Wieringen tegen de borst. “Je zag dat ze niet hun natuurlijke gedrag konden laten zien.’ Zij stelt schriftelijke vragen aan het college om dit in de toekomst te voorkomen: ‘Het welzijn van de gans moet altijd voor gaan op het vermaak van de mens’.

Een ganzen optocht paradeert door de Vlaardingse straten. Muziek en gejoel van toeschouwers omgeeft de vogels. Het gebruik van wilde zoogdieren is al bij wet verboden, maar de ganzen vallen in die zin buiten de boot. Los van die wet heeft ook de gemeente iets te zeggen over richtlijnen bij evenementen. Zo ook GroenLinks raadslid Van Wieringen, die van de gelegenheid gebruikt maakt om het gebruik van vogels als vermaak aan de kaak te stellen.

“GroenLinks is een voorstander van evenementen in de stad. Maar wij zouden graag zien dat dat voortaan zónder ganzen gebeurt”, aldus het raadslid. Stressfactoren als vervoer, drukte en de aanwezigheid van honden maken het een nare ervaring voor de vogels stelt Van Wieringen.

‘Grotere problemen in de stad’

De organisatie van de Lente Fair vindt het bizar dat een raadslid zich hier mee bezighoudt. “Als zij zich druk maken over ganzen die één keer in het jaar, niet eens elk jaar, vier rondjes door de stad lopen dan zitten we fout met zijn allen. Er gaan kinderen zonder ontbijt naar school in deze stad. Er zijn veel grotere problemen waar we ons druk over moeten maken hier”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Raadslid Van Wieringen stelt dat de gemeente meerdere taken heeft en dat het één het ander niet uitsluit. “Zo hebben we binnen de gemeente ook een wethouder dierenwelzijn. Dieren hebben ook gevoelens en hebben ook recht op hun welzijn.”