GGD Rotterdam-Rijnmond: ‘We kunnen meer, maar het vaccin is er nog niet’

De GGD Rotterdam-Rijnmond zegt helemaal voorbereid te zijn op grootschalig vaccineren in de regio. Maarten Tanis coördineert het vaccinatieprogramma van de GGD voor onze regio en vertelde in Vlaardingen Vandaag donderdag dat de GGD op orde is, maar wel honderd procent afhankelijk is van de strategie van de overheid.

“We krijgen de opdracht om een bepaalde doelgroep te vaccineren. En dan is het helemaal aan ons om dat vorm te geven binnen de regio”, vertelt Tanis. De GGD wil graag dat mensen niet te ver hoeven te reizen voor hun prik. “Dat betekent dat er twintig locaties in de regio gaan komen.”

Eén van die locaties is op het voormalige Unileverterrein in Vlaardingen. “Uniek dat we een leegstaand bedrijfspand gaan gebruiken”, vertelt Tanis, die aangeeft dat de totstandkoming van de verschillende locaties teamwerk is. Zo is er in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin eerst gekeken naar gebruikelijke vaccinatielocaties in de regio. Daarna komt de gemeente erbij kijken. “We vinden het belangrijk dat zij actief een rol hierin spelen. Dat is een fijne samenwerking.” Per locatie wordt gekeken of het voldoet aan de criteria, waaronder ruimte, bereikbaarheid en veiligheid.

Planning
Tanis geeft aan dat de GGD geheel afhankelijk is van het aantal vaccins dat beschikbaar is. “Rijnmond krijgt 7 procent van de totale beschikbare vaccins.” Dat is het hoogste percentage ten opzichte van andere regio’s, aangezien Rijnmond met 1,3 miljoen inwoners de grootste regio van Nederland is. “Eigenlijk is nu het probleem dat er te weinig vaccins komen. We kunnen meer, maar het vaccin is er nog niet. De gemiddelde oudere burger wordt pas in het tweede kwartaal, ongeveer april, gevaccineerd.”

De GGD zelf is er wel klaar voor, al is dat een hele klus. “We hebben 400 of 500 fte nodig die vaccineren. En we hebben ook andere mensen die bekwaam en bevoegd zijn voor dit proces. Maar in april of mei zijn we gereed om 100.000 of meer vaccins per week te zetten.” Volgens Tanis is iedereen in deze regio voor de winter gevaccineerd ‘maar dan moet wel alles meezitten.’

Beluister hier het hele gesprek met Maarten Tanis van de GGD: