Geuzenpenning naar Poolse voorvechter voor onafhankelijke rechtspraak

De Geuzenpenning wordt dit jaar toegekend aan Malgorzata Gersdorf. Zij is de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof. De onderscheiding wordt pas volgend jaar, 13 maart 2022, uitgereikt vanwege de aanwezigheid van het coronavirus.

Gersdorf is een voorvechter voor onafhankelijke rechtspraak in Polen. Deze Poolse rechtsstaat staat al enkele jaren onder zware druk van de PiS-partij. Deze partij probeert sinds de verkiezingsoverwinning van 2015 de rechterlijke macht volledig onder haar controle te krijgen.

Gersdorf is het boegbeeld van het binnenlands verzet tegen deze ontmanteling van de scheiding der machten. Vorig jaar april legde ze haar functie als gerechtshofvoorzitter neer vanwege haar pensionering. De stichting Geuzenpenning laat weten dat Gersdorf in haar werkzame periode veel laster-, treiter- en intimidatiecampagnes van de PiS-partij moest doorstaan. Pogingen om haar af te zetten als gerechtsvoorzitter liepen tot niets uit en kon rekenen op steun van duizenden sympathisanten.

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 jaarlijks toegekend aan hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten. Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA.

Op 13 maart dit jaar zal Malgorzata Gersdorf een toespraak houden in de vorm van een online stream. Daarbij worden twee films van Ruud Stapel uitgezonden: één over de Geuzen en één over het werk van Gersdorf in Polen. De uitvoeringscommissie van de stichting Geuzenpenning zorgt voor bloemen bij de Geuzengraven op begraafplaats Emaus en het Geuzenmonument op de Markt. Verdere ceremoniële vormen worden uitgesteld tot 2022.