Gemeente worstelt nog steeds met DDoS-aanval: ‘Je verwacht dat je hiertegen bestand bent’

De site van de gemeente Vlaardingen is al sinds woensdag offline vanwege hackers die een DDoS-aanval uitvoerden. De gemeente stelt dat er nu hard wordt gewerkt om de site woensdag de 16e weer online te hebben. Ze zijn hierin afhankelijk van hun websitebeheerder Visma Roxit.

Hoewel de sites offline gingen bleven volgens de gemeente alle gegevens veilig. Bij een DDoS-aanval komt er een enorme hoeveelheid webverkeer naar de site. De gemeente ziet honderden nieuwe bezoekers per seconde. Maar de aanval is niet specifiek op de gemeente Vlaardingen gericht, maar op de host van de website: het bedrijf Visma Roxit. Het is volgens de gemeente ook aan hen om het nu op te lossen.

Directeur bedrijfsvoering van de gemeente, Gerard de Groot, is dan ook verbaasd dat de website leverancier niet tegen de aanval bestand is. “Als je het uitbesteedt verwacht je van een professionele partij dat die hiertegen bestand is. Dus we gaan hierover goed in gesprek.” Visma Roxit reageert “We nemen het probleem serieus en zijn druk bezig om het op te lossen.” Verder wilt het bedrijf niet inhoudelijk reageren op vragen van Omroep Vlaardingen.

De gemeente wacht nu tot Visma Roxit een noodoplossing heeft uitgevoerd. Ze brengen alles van de fysieke server naar een beschermde digitale omgeving. De digitale omgeving heet SAAS (Software As A Service). Veel grote bedrijven en overheden zoals andere gemeenten hebben al toegang tot zo’n omgeving en kunnen snel overstappen bij een aanval.