Gemeente wilde geen heldenstatus inkopen

Na de commotie over de duurbetaalde deelname van Gemeente Vlaardingen aan het SBS6 programma ‘De Helden van Nu’ verklaart wethouder Jules Bijl dat de gemeente zeker geen heldenstatus heeft willen inkopen. “Wij wilden laten zien hoe veelzijdig het werk bij Gemeente Vlaardingen is.”

Voor de deelname aan ‘De Helden van Nu’ legde Gemeente Vlaardingen €12.500,- op tafel. De Vlaardingse fractie CDA stelde hier kritische vragen over aan het college van B&W. Volgens wethouder Jules Bijl, verantwoordelijk voor personeel en organisatie, was de belangrijkste reden om in te gaan op het aanbod het verkrijgen van de videobeelden. “Die beelden kunnen wij dagelijks gebruiken voor de website werkenvoorvlaardingen.nl. Bewegende beelden doen het over het algemeen beter dan statische beelden. Bovendien gaf de uitzending ons exposure.” Het betreffende programma werd zondag 7 februari om 16.30 uur uitgezonden en trok gemiddeld 185.000 kijkers.

Kandidatentekort
“We hebben het programma ingezet om de site aantrekkelijker te maken”, vertelt Bijl, doelend op de website waar de vacatures voor de gemeente Vlaardingen te vinden zijn. “Op allerlei functies reageren nauwelijks kandidaten. We willen minder mensen gaan inhuren, omdat dat heel duur is. We moeten een slag slaan om mensen op de vaste loonlijst te krijgen. Daarom moeten wij de arbeidsmarktcommunicatie op die site beter maken.”

Geen verwijt
De wethouder maakt geen verwijten aan de ambtenaren die deze keuze hebben gemaakt. “Natuurlijk gaan we dit evalueren. Als we hadden geweten dat er zoveel commotie zou komen, hadden we denk ik een andere keuze gemaakt.” Volgens de wethouder hoefde deze beslissing niet getoetst te worden aan de twee O’s, onvermijdelijk en onuitstelbaar, die de provincie hanteerde tijdens het provinciaal toezicht en die de gemeente nu ook hanteert. “Dat geldt alleen voor nieuwe budgetaanvragen. Voor de deelname aan De Helden van Nu was gewoon budget binnen personeelszaken.”

Volgens Bijl is deze beslissing daarom ook binnen de ambtelijke organisatie genomen en niet via het college gegaan. “Er worden per dag honderden vragen gesteld die niet naar het college komen. Het is voor mij ook niet heel relevant hoe deze beslissing is gemaakt. Over deze beslissing is veel commotie, maar er gaan ook duizenden beslissingen goed.”

Luister hier het hele gesprek met wethouder Jules Bijl in Vlaardingen Vandaag: