Gemeente voegt tientallen miljoenen toe aan haar reserve ‘appeltje voor de dorst’

Bart Bikkers, wethouder Financiën, omschrijft de situatie die zich voordoet als een spaarpotje dat men thuis ook heeft. Zoiets waarvan je een nieuwe koelkast koopt als de oude ooit het leven laat. Een ‘appeltje voor de dorst’ van 22,9 miljoen euro. Maar de wethouder snapt ook dat het ongemakkelijk kan aanvoelen wanneer er nog zoveel armoede is en de lokale heffingen niet dalen. “Dat mogen we niet binnen de begrotingsregels.”

Het overschot van de gemeente bestaat uit twee delen. 6,5 miljoen euro is geld wat de gemeente eind vorig jaar heeft gekregen van het Rijk. Dat geld wordt dit jaar uitgegeven aan de zaken waarvoor het bestemd is. De resterende 16,4 miljoen gaat de spaarpot in. Dit is volgens Bikkers om toekomstige risico’s te kunnen ondervangen.

Bikkers maakt zich voornamelijk zorgen om 2026 en 2027. “Het demissionaire kabinet heeft nog niks beslist over hoeveel geld we dan krijgen vanuit het Rijk. Door de val van het kabinet duurt dit nog langer.” Bikkers bevestigd dat er ‘teveel’ Vlaardingers in armoede leven, maar legt uit waarom er toch zoveel geld de spaarpot in gaat. “We doen al heel veel voor mensen in armoede in onze stad. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we als gemeente ook in de toekomst onze rekeningen kunnen blijven betalen.”