‘Gemeente Vlaardingen op geen enkele manier betrokken geweest bij onteigening Joodse panden in WO II’

De gemeente Vlaardingen heeft geen rol gespeeld bij het onteigenen van Joodse panden ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit onderzoek van het Stadsarchief.

Archivaris Harm-Jan Luth stelde het rapport op. “We hebben heel nauwkeurig nagegaan van wie het was en van wie het na de oorlog was. Van alle 38 panden hebben we, op eentje na, kunnen vaststellen dat ze na de oorlog weer in rechtmatig bezit zijn gekomen van overlevenden of hun kinderen”, vertelt Luth in Vlaardingen Vandaag donderdag.

Bij de onteigening was de gemeente Vlaardingen in geen enkele rol betrokken, stelde het archief. “De panden zijn allemaal via opkopers aan anderen verkocht. En na de oorlog weer opnieuw in beslag genomen. Landelijk is dat in 1951 uitgevoerd.” Het enige pand wat niet goed nagegaan kon worden, was het dubbele pand aan de Havenstraat 79-81. “Het is in 1943 verkocht aan de buurman. Die heeft het in 1953 weer doorverkocht. En toen is het in 1955 gesloopt. Ik heb niet kunnen achterhalen waarom dit pand niet is meegenomen bij het rechtsherstel in 1951″, aldus Luth.

Beluister hier het hele gesprek met Harm-Jan Luth over de onteigening van Joods vastgoed: