Gemeente gaat onderzoeken of zij schulden slachtoffers toeslagenaffaire kunnen overnemen

Naar aanleiding van een motie ingediend door PvdA, GroenLinks, ONS.Vlaardingen en A.O.V. gaat de gemeente Vlaardingen onderzoeken of de schulden van de slachtoffers van de toeslagenaffaire overgenomen kunnen worden door de gemeente tot het Rijk een oplossing heeft. De motie werd unaniem aangenomen in de gemeenteraad van 20 mei.

Volgens de gemeente zijn er in Vlaardingen minimaal 940 gedupeerde gezinnen. Met de aangenomen motie wordt het college gevraagd te onderzoeken of de schulden door de gemeente kunnen worden overgenomen. “Het gaat in feite om voorschieten tot het Rijk een oplossing heeft”, zegt Stefanie Solleveld, fractievoorzitter van PvdA.

“Dat geld wat we er nu aan uitgeven zullen we uiteindelijk wel terugkrijgen vanuit het Rijk”, aldus Solleveld. Volgens verantwoordelijk wethouder Bart de Leede heeft de gemeente het Stroomopwaarts-team dat zich met deze zaak bezig houdt uitgebreid tot 10 medewerkers om de afhandeling van de toeslagenaffaire aan te kunnen. “Voor die extra fte’s mag het factuurtje naar Den Haag”, aldus Marcel Kerkhof van de gelijknamige fractie. Die opmerking kon rekenen op een instemmende knik van wethouder De Leede.