Foto: Joris-Jan Hoogduin

Gemeente gaat MBO-stageplaatsen binnen eigen organisatie onderzoeken

De gemeente Vlaardingen gaat meer MBO-stageplaatsen creëren binnen de eigen organisatie. Dit gebeurt naar aanleiding van contact wat steunraadslid Tom Romeijn van de lokale PvdA heeft gehad met een ambtenaar van de gemeente.

Romeijn vertelde hierover in Vlaardingen Vandaag. “Op het nieuws zag ik dat er een dreigend tekort aan zit te komen van 20.000 MBO-stageplaatsen, dus ik vroeg mij af wat de gemeente hier zelf aan deed. Toen bleek dat de gemeente nul MBO-stageplaatsen had.”

Voorheen had de gemeente wel MBO-plekken. Volgens Romeijn had de gemeente duidelijke verklaringen voor het ontbreken van de stageplaatsen. “Volgens de ambtenaar is de gemeente als stageplek niet echt sexy voor MBO-studenten. Ook geven commerciële bedrijven vaak hogere stagevergoedingen aan stagiairs en is het voor de gemeente moeilijk stageplekken aan te bieden in coronatijden, omdat begeleiding online niet ideaal is.”

Wakker geschud
Het contact wat Romeijn met de gemeente heeft gehad heeft ook iets opgeleverd. “Er werd aan mij verteld dat ik de gemeente heb wakker geschud op dit onderwerp. De gemeente gaat kijken of het MBO-stageplaatsen kan creëren binnen de eigen organisatie. Dit sluit ook ontzettend mooi aan bij de toekomstvisie die de gemeenteraad heeft vastgesteld, omdat Vlaardingen een MBO-stad wil worden.”

Bovendien ziet Romeijn veel afdelingen waar MBO-stageplaatsen mogelijk zouden kunnen zijn. “Je zou kunnen denken aan de administratieve of juridische afdelingen. Maar ook aan de catering of aan de bodes.” De gemeente komt voor 19 april terug met resultaten van hun onderzoek naar MBO-stageplekken.