Gemeente bespaart 20.000 euro met overstap naar nationale ombudsman

De Gemeente Vlaardingen gaat per 1 januari 2022 overstappen van de gemeentelijke ombudsman Rotterdam naar de nationale ombudsman. En dat heeft financiële redenen. Zo vertelde burgemeester Bas Eenhoorn in Vlaardingen Vandaag.

“Door over te stappen dalen de kosten van 35.000 euro naar 15.000 euro. De raad heeft besloten om inderdaad die overstap te maken, want de ombudsman kiezen is de taak van de raad.” Volgens Eenhoorn zijn de kosten de enige zaken die zullen veranderen. “De kosten zullen voor ons lager zijn, maar professionaliteit, maatwerk, voorkomen van klachten en manier van werken zullen hetzelfde blijven. En als dat het geval is moet je volgens de raad inderdaad de switch maken.”

Volgens de burgemeester was er één minpunt van de switch. “Nationale ombudsman klinkt verder weg dan de gemeentelijke ombudsman, dus beeldvorming is een minpunt, maar dat minpunt valt weg nu de pluspunten dusdanig goed zijn.” Volgens Eenhoorn moeten de wegen naar de ombudsman duidelijker worden. “Wij moeten als gemeente ook beter communiceren hoe de mensen bij de ombudsman kunnen komen.” De kinderombudsman verhuist ook mee naar de nationale ombudsman.

Onrust in het land
Burgemeester Eenhoorn gaf ook een korte reactie op de onrust die het afgelopen weekend rondging door het land. “Landelijk was het een schandalig beeld, tuig van de straat, schorriemorrie. Wat we hebben gezien gaat alle perken te buiten. Gelukkig is het in Vlaardingen rustig geweest. Er zijn weliswaar boetes uitgeschreven, maar we hadden het allemaal onder controle.”

Woensdag is burgemeester weer te horen in Vlaardingen Vandaag met zijn wekelijkse corona-update.

Beluister hier het hele gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn: