Gemeente besluit Israëlische vlag te hijsen: ‘Wij hopen dat de burgemeester zich nog bedenkt’

De Israëlische vlag wordt gehesen bij het stadhuis in Vlaardingen, dat besloot de burgemeester om een hart onder de riem te steken na volgens hem terreuracties vanuit Hamas. Volgens burgemeester Wijbenga heeft Vlaardingen de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland, daarom was het geen makkelijke beslissing om te nemen.

Vlaardingers hebben verschillende meningen hierover. Volgens een voorbijganger is het goed dat de Israëlische vlag wordt gehesen. “Hamas heeft de inval gedaan, niet andersom.” Een andere man geeft aan dat hij het niet eens is dat de Israëlische vlag er komt te hangen. “Israëliërs zetten de Palestijnen onder druk, de Gazastrook is de grootste openlucht gevangenis van de wereld.”

Ook in de politiek zijn de meningen verdeeld. Volgens Frans Hoogendijk heeft de burgemeester de juiste beslissing genomen. “Dit is wat de burgemeester altijd gedaan heeft, op het moment dat het nodig was.” Marianne Rots van D66 is het juist niet eens met het hijsen van de vlag. “Wat er van het weekend gebeurt is, is een heleboel aan vooraf gegaan. Daarom is het niet gepast om  partij te kiezen.”