Hier had de zonneweide moeten komen die de gehele Blankenburgverbinding van groene stroom zou voorzien. Inzet: Peter van Santvliet.

Geen zonnepanelen op het dak: Nieuwe plannen voor groene stroom Blankenburgverbinding niet in de maak

Rijkswaterstaat heeft geen nieuwe plek in beeld om de zonnepanelen te plaatsen waarmee de nieuwe Blankenburgverbinding van groene stroom moet worden voorzien. De panelen kwamen in eerste instantie op het dak van de Hollandtunnel te liggen, maar na verzet van bewoners van de Zuidbuurt werd dit plan door Rijkswaterstaat afgeblazen.

Peter van Santvliet en de andere bewoners van de Zuidbuurt kwamen in juli in actie, nadat ze te horen kregen dat eerdere afspraken over een groen dak op de Hollandtunnel niet meer werden nageleefd. Er kwam een petitie die werd verspreid met de 85 woningen. In de petitie stemde uiteindelijk 99,1 procent van de bewoners tegen de komst van de zonneweide. De uitkomst van de petitie werd daarna aangeboden bij wethouder Somers-Gardenier. De bewoners van de Zuidbuurt pakte na de petitie door volgens Van Santvliet. “Wij hebben een brief gestuurd naar alle raadsleden en ook nog eens naar Rijkswaterstaat.”

Van Santvliet is blij dat na drie maanden vechten het plan afgeblazen is. “De hele buurt is blij dat Rijkswaterstaat naar de bewoners heeft geluisterd. Er was ons beloofd dat hier groen zou komen en dat we bijvoorbeeld koeien kunnen zien grazen, dat is nu gelukt.” Volgens Van Santvliet hadden de bewoners slapeloze nachten en buikpijn over het idee dat er een zonneweide in hun achtertuin zou komen.

Groene ambitie

Rijkswaterstaat laat in een reactie op vragen van Omroep Vlaardingen weten dat het nog steeds de intentie is om de gehele Blankenburgverbinding te voorzien van groene stroom, maar dat niet duidelijk is of realisatie daarvan mogelijk is. De beheerder van de Nederlandse snelwegen let bij het zoeken naar een nieuwe locatie op een aantal punten. Zo zijn onder andere de oppervlakte van het terrein, de afstand tot de snelweg en de ligging op de zon belangrijk, volgens Rijkswaterstaat.

Sinds het stuklopen van gesprekken over de zonneweide in de Zuidbuurt zijn er geen gesprekken meer geweest tussen de gemeente en Rijkswaterstaat, aldus de snelwegbeheerder.

De Hollandtunnel gezien vanuit de Zuidbuurt.