Geen vuurwerkverbod, wel een verbod op lachgas in Vlaardingen

De meerderheid van de gemeenteraad heeft tegen een lokaal afsteekverbod gestemd in Vlaardingen. Daarmee blijft het huidige beleid van kracht en gaat Vlaardingen dus niet mee met de besluiten van Schiedam en Rotterdam om wél voor een afsteekverbod te kiezen. De raad heeft wel besloten om het gebruik en de verkoop van lachgas in Vlaardingen te verbieden.

Bij het lachgasverbod werd wel een kanttekening geplaatst door burgemeester Bas Eenhoorn als het gaat om de handhaving. “Er is een discussie gaande tussen de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten, red.) en het OM (Openbaar Ministerie, red.). Daarin gaat het om het feit dat er nog geen foutcode is. We houden deze discussie nauwlettend in de gaten, maar totdat er een foutcode is kan er nog niet gestraft worden.”

Vuurwerkverbod
Veel Vlaardingse fracties willen niet kiezen voor een vuurwerkverbod. Sommigen gaven als reden dat pijlen al verboden worden door het Rijk, anderen stelden dat het Rijk met een algeheel verbod moet komen en niet de gemeenten. De fractie van ONS.Vlaardingen wilde weten wat de Vlaardingers hierover dachten en opende een poll op Facebook. Deze poll werd echter overgenomen door de nationale vuurwerklobby. “Van de 793 stemmen waren maar 200-240 door Vlaardingers uitgebracht”, aldus fractievoorzitter Frans Hoogendijk.