Geen slechtziende meer in de plantenbak en kinderen moeten overal kunnen spelen. Gemeenteraad kiest voor toegankelijkheid

Speelplaatsen moeten toegankelijk worden voor kinderen met een beperking. Althans, als het aan de gemeenteraad van Schiedam ligt. Op initiatief van DENK heeft de Schiedamse raad een motie aangenomen waarbij bij nieuwe speelplaatsen toegankelijkheid de norm moet worden. 

Maar zover is het voorlopig nog niet. Want op dit moment zijn veel speelplaatsen niet toegankelijk volgens de indieners van de motie. DENK, LOS, CDA, VVD en de PvdA constateren dat in Schiedam het moeilijk is voor kinderen met een beperking om buiten te spelen. 

Neill Armstrong

En daar moet verandering in komen vinden de partijen. Daarvoor werd een quote van Neill Armstrong, de eerste man op de maan, verbouwd. “Het aanpassen van speelplaatsen is een kleine stap voor ons, maar een grote sprong voor de kinderen van de stad”, aldus Cemil Kahramanoglu van DENK. “ Laten we ervoor zorgen dat alle kinderen van de stad met elkaar samen kunnen spelen.”

Zo zijn er nog veel speeltuinen met een zachte ondergrond zoals houtsnippers of zand. Voor kinderen met een beperking maakt dat het moeilijk, of haast onmogelijk, om op die speeltuigen te spelen. Volgens de indieners is het eenvoudig om die ondergronden te vervangen door een hardere foamondergrond.

De vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen. Volgens Kahramanoglu is dat de reden waarom ze in de motie vragen om een onderzoek. Wethouder Dogukan Ergin ziet daar ook mogelijkheden toe. Daarbij wordt niet direct gekeken of er nog een potje bij de gemeente beschikbaar is. “We willen kijken of we per speeltuin het extra budget kunnen realiseren via externe partijen. Die inspanning willen we best leveren.”

Slechtzienden in de plantenbak

Daarnaast werd nog een andere motie ingediend in het kader van toegankelijkheid. Onder aanvoering van het AOV werd geconstateerd dat slechtzienden bij metrostation Troelstralaan op een gekke plek terechtkomen. De routegeleiding voor blinden en slechtzienden eindigt daar namelijk in een plantenbak. Die motie werd unaniem aangenomen.

 Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.