Geen kerstdienst bij Remonstranten: ‘Je moet verantwoordelijkheid nemen naar maatschappij toe’

De Remonstrantse Kerk in Vlaardingen zal rond en tijdens kerst geen kerkdiensten houden. Daartoe heeft de kerkenraad van de Remonstranten besloten.

In Vlaardingen Vandaag vrijdag lichtte de voorzitter van de kerkenraad, Eric van der Ende, de beslissing toe. “Iedere week hebben we geconstateerd wat we moeten doen om ons te conformeren aan wat veilig is. Als de regering een totale lockdown afkondigt, dan kunnen we niet openblijven”, stelt Van der Ende.

Hij koppelt de beslissing aan de vrijzinnige gedachten die Remonstranten hebben. “We vinden het belangrijk om balans te houden met datgeen wat er om ons heen gebeurt. We willen niet de pretentie hebben dat een kerk of het geloof zich boven de rest van de maatschappij stelt”, aldus Van der Ende. “Wij gruwelen ook een beetje van de predikanten die vanuit een sterk christelijke achtergrond roepen dat God ons wel zou beschermen. Ik denk dat je je verantwoording moet nemen naar de maatschappij toe. We weten nog veel te weinig over hoe de verspreiding van het coronavirus plaatsvindt.”

Het besluit heeft een impact op de Remonstrantse gemeente in Vlaardingen. “Het is een hele zware beslissing, omdat kerst zo belangrijk is voor iedereen”, vertelt Van der Ende, die de trouwe Remonstranten informeerde via een belronde en per brief. “Er is van alle kanten alleen maar begrip voor het besluit.”

Beluister hier het hele gesprek met Eric van der Ende: