Freddy Walvischpad herinnert aan Tweede Wereldoorlog: ‘Hij heeft vier maanden alleen rondgescharreld’
Het pad achter de begraafplaats Emaus is vernoemd naar Freddy Walvisch. Hiervoor had het pad geen officiële naam en hadden vele er een eigen naam voor. Nu is dat verleden tijd, doordat het pad is vernoemd naar een joodse jongen, van toen twee jaar oud, die in de Tweede Wereldoorlog is afgevoerd naar een concentratiekamp en daar is vergast.
In Vlaardingen zijn in 2022 ‘stolpersteine’ neergelegd. Deze goudgele stenen zijn als nagedachtenis geplaatst voor de woningen waar in de tweede wereldoorlog joodse mensen zijn weggevoerd, die na de oorlog niet meer zijn teruggekomen. Volgens Bram Keizerwaard, mede-initiatiefnemer van het Freddy Walvischpad, is dit niet mogelijk bij de laatste woonplaats van Freddy in Vlaardingen, omdat dit niet Freddy’s woonadres was.
Gedeporteerd
Uiteindelijk kwam de politie Freddy op het spoor na een inval in Den Haag. “In Den haag zat de moeder van Freddy ondergedoken, zij is verraden en opgepakt. In het huis zagen de jodenjagers een kaart staan met ‘Groeten uit Vlaardingen’ er op.” Lisa Egger was één van de mensen die in het Haagsche huis ondergedoken zat tijdens de inval. “Wij zijn met zijn alle gearresteerd en niemand van ons wist waar dat jongetje was”, volgens Egger.
Uit het onderzoek van Keizerwaard bleek dat de familie van Freddy na zijn aankomst in Den Haag al weg was. “Het kleine mannetje is alleen naar Westerbork gebracht en heeft daar een maand of vier in zijn eentje rondgescharreld.” Hierna is Freddy volgens Keizerwaard naar het concentratiekamp Sobibór gebracht waar hij uiteindelijk vergast is.
Mevrouw Egger mocht het nieuwe pad samen met de burgemeester onthullen. “Ik zag het bord en vindt het heel eervol dat Vlaardingen dat gedaan heeft. Het is heel mooi dat er hiervoor op dit pad een plekje gevonden is.”