Franciscus Vlietland maakt zich zorgen: ‘De prognose ziet er zwart uit’

Het Franciscus Vlietland luidt de noodklok. De voorzitter van de raad van bestuur Marjolein Tasche roept in Vlaardingen Vandaag vrijdag mensen nogmaals op om zich aan de maatregelen te houden.

De concrete situatie is zorgelijk, stelt Tasche. “Onze IC is meer dan vol. En de kliniek kent ongeveer 45 covid-patiënten. Dat is wel eens 80 geweest. Maar belangrijk is dat die mensen slechter kunnen worden en dan naar de IC moeten kunnen.” Tasche maakt zich vooral zorgen over de toename. “De prognose ziet er zwart uit.”

Tasche geeft aan blij te zijn met de lockdown. “Die golf is zo groot dat hij gestopt moet worden. Hopelijk helpt die lockdown echt. Er zijn een paar onzekere factoren. Het aantal besmettingen bij de jongeren tot 23 jaar loopt op. De vraag is in hoeverre zij zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden.

Tasche verwacht meer patiënten komende week. “Dan moeten we landelijk de IC-bedden opschalen. En we werken al geruime tijd op 130 procent capaciteit. Dat vraagt heel veel van mensen.”

Die waardering voor het personeel blijft Tasche uitspreken. “Dankzij de grote veerkracht van mijn collega’s hier in het ziekenhuis gaan we onze schouders er weer onder zetten. Ik zeg dat makkelijk, maar we vragen echt heel veel. Er wordt gigantisch gebuffeld.”

Door de toename van cijfers en de naderende feestdagen is het Franciscus genoodzaakt de reguliere zorg verder af te schalen. “Alles wat niet echt spoed of semi-spoed is, gaan we nog meer afschalen. Zodat de mensen die tijdens de feestdagen zouden moeten werken, vooral voor de coronabehandelingen werken”, laat Tasche weten.

Beluister hier het hele fragment met Marjolein Tasche: