Food Innovation Academy: ‘Deze opleiding is uniek in dit land’

Een school waar je alles leert over eten, drinken en de horeca. In het Vlaardingse industriegebied is de Food Innovation Academy (FIA) te vinden. Studenten leren er van alles. Van brood bakken tot bacteriën kweken en van ijs produceren tot het maken van koffie.

De opleiding is speciaal volgens directeur Hilco Wagenaar van Royal Steensma. Het is volgens hem een school en een bedrijf in één. “Er worden praktijklessen gegeven, maar daar zijn ook gewoon bedrijven actief,” zegt Hilco Wagenaar.

Het idee van de FIA is om studenten alle kanten van de etensindustrie te laten zien. Stroomopwaarts levert veel mensen aan de FIA, SoCoCo is een van de bedrijven die deze mensen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Volgens Hilco Wagenaar is het belangrijk dat jongeren een plek hebben. “Veel jongeren weten nog niet wat ze in de toekomst willen, we kunnen hier de toekomst bieden. En daar mag Vlaardingen trots op zijn.”

Uniek

Deze opleiding zie je volgens Hilco Wagenaar nergens in het land. “Hier raak je gelijk betrokken bij de vakmensen die al hun centjes verdienen in dat desbetreffende vak.” De etensindustrie is niet populair bij de jongeren volgens directeur Cor Bakker van Lentiz-FIA. “Er is veel vergrijzing in de food industrie. Wij proberen jongeren te motiveren om weer voor deze opleiding te gaan, er is tekort aan mensen in de food industrie,” geeft Bakker aan.