Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. neemt Heemtuin over en wil aanloopfunctie en educatie uitbreiden

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. neemt voor een symbolisch bedrag de Heemtuin over van de gemeente Vlaardingen. Het fonds zet zich maximaal in om de tuin te behouden en wil diverse functies van het groengebied in de Westwijk uitbreiden.

Afgelopen najaar werden bezuinigingsmaatregelen bekend gemaakt, waardoor het voortbestaan van de Heemtuin niet meer zeker was. Op aandringen van de gemeenteraad ging de gemeente op zoek naar partijen die de handschoen wilden oppakken. Dat was ook het moment waarop de Heemtuin de aandacht trok van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. “Regelmatig voeren we overleg met de gemeente. Dan komen dit soort onderwerpen ter sprake”, vertelt directeur John Massaar dinsdag in Vlaardingen Vandaag.

Massaar benadrukt dat de overname een eigen initiatief is van het fonds. “We zijn onafhankelijk en streven maatschappelijke doelen na. Als de gemeente het geld niet heeft om te beheren, gaan wij dat doen. Omdat we de tuin zo belangrijk vinden.” Volgens nieuwskrant AD is de Heemtuin overgenomen voor het symbolische bedrag van één euro.

400 soorten
De Heemtuin bestaat al meer dan vijftig jaar en kent meer dan 400 voornamelijk Nederlandse soorten bomen en planten. Het fonds heeft plannen om de educatieve functie van het erf te vergroten en de locatie meer een aanloopfunctie te geven.

De komende weken gaat het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. in gesprek met andere partijen. “We hebben een projectleider in de arm genomen die gaat onderzoeken hoe we de tuin kunnen beheren.” Uit de oproep van de gemeente om de Heemtuin te redden is reactie gekomen uit meerdere hoeken dan het fonds alleen. Onder meer de Stichting Boombehoud liet van zich horen. Die partijen komen ook aan bod, verzekert Massaar. “We gaan met hen in gesprek en maken er een mooi plan van!”

Beluister hier het hele gesprek met John Massaar van het Fonds Schiedam Vlaardingen over de Heemtuin: