Foto: Stichting Winterterras

Financiële problemen nekken Winterterras: geen editie komende winter

In het Oranjepark wordt komende winter geen Winterterras georganiseerd. Oorzaak van die beslissing is de financiële situatie van de stichting. Door een matige opbrengst bij de editie vorig jaar, was het te risicovol om het evenement komende winter door te laten gaan.

Met uitzondering van de coronajaren 2020 en 2021 zorgde het bestuur de afgelopen jaren voor winterpret in Vlaardingen. Naast het neerleggen van een professionele ijsbaan, werden er ook evenementen georganiseerd. Zo was er een curlingwedstrijd en waren er diverse optredens in het bargedeelte.

Ondanks de hoge bezoekersaantallen (een kleine 50.000 schaatsers en 100.000 bezoekers), was het evenement financieel gezien minder succesvol. “Zoals iedereen gemerkt heeft, hebben we economisch wat uitdagingen”, laat Ilco van der Bie, voorzitter van de stichting Winterterras, weten. “We hadden afgelopen editie te maken met wat minder inkomsten van de bar en aan de andere kant meer kosten voor bijvoorbeeld beveiliging en vrijwilligers. Dan word je geconfronteerd met een tekort.”

Eisen

De gemeente Vlaardingen en het Fonds Schiedam Vlaardingen subsidieerden het evenement met respectievelijk 80.000 en 50.000 euro. Dat geld zou ook dit jaar weer beschikbaar zijn, mits de organisatie een sluitende begroting kon maken. “Het waren eisen die ik op zich best wel begrijp, maar waar wij op dit moment niet aan kunnen voldoen”, zegt Van der Bie.

De prijzen omhoog gooien was geen optie. “We waren significant lager geprijsd dan ijsfestijnen in de regio”, zegt Van der Bie, verwijzend naar de 5 euro entree van vorig jaar. “En dat is ook omdat Vlaardingen een gemeente is waar veel mensen het financieel gezien lastig hebben. Een geringe prijsverhoging zou ook maar gering effect hebben.”

Alternatief rondom de kerk

Van der Bie: “We waren wel overtuigd dat we budgettair gezien een succesvoller Winterterras konden organiseren. Maar het risico is te groot. Het is een redelijk rationele beslissing geweest.” Volgens Van der Bie is er overleg gevoerd om een alternatief evenement te organiseren rondom de Grote Kerk, ook met een schaatsbaan. “Maar als je dat in drie of vier maanden moet organiseren, inclusief het zoeken van partners en sponsoren, is de tijd te kort.”

Of het Winterterras ooit nog terugkomt, laat het bestuur in het midden. “Wie weet zien wij elkaar ooit nog eens terug op een eventueel vervolg van het Winterterras.”