Fel protest van volkstuinders Dr. Moerman tegen woningbouw

Al driekwart jaar strijdt volkstuinvereniging Dr. Moerman voor het behoud van het complex. Een wandeling met protestborden en -leuzen vanaf de volkstuinen werd zaterdag afgesloten met een overhandiging van tuinproducten en een brandbrief aan wethouder Bart de Leede voor het stadhuis.

Vorig jaar werd het terrein tussen de Westwijk en Centrum aangemerkt als mogelijke woningbouwlocatie op termijn. Het gaat om een B-lijst en een inventarisatie naar de mogelijkheden, maar de volkstuinvereniging wil zekerheid. Dit met het oog op de toekomst.

Eén van de gebruikers verwoordt het treffend op de vraag of de protestactie niet te vroeg komt: “We moeten een contractverlenging krijgen in 2023. We hebben nog een jaartje zekerheid. Wil je als vereniging blijven bestaan, dan moet je de zekerheid hebben dat je kan blijven zitten. Als een volkstuin wordt opgezegd, moet je de tuin kunnen verhuren. Je neemt geen volkstuin als je er maar een jaar mag zitten.”

De volkstuinvereniging verwijt de gemeente dat er te snel wordt gedacht aan het volkstuincomplex, terwijl gebruikers nog veel braakliggende gronden in de gemeente ongebruikt zien worden. Wat tegen het protest pleit is dat er bij navraag praktische voorbeelden worden genoemd, zoals het voormalige terrein van Fortuna, waar de gemeente ook al onderzoek doet naar woningbouwlocatie. De woningnood is hoog, maar de volkstuinvereniging wil daar niet de dupe van zijn.

Sociale functie
In een brief aan de wethouder benoemt de vereniging de functie van het gebied als groene long. Ook de sociale cohesie keert terug als belangrijk thema. Eén van de bewoner benoemt bijvoorbeeld dat patiënten van het aangrenzende Marnix Revalidatiecentrum wandelingen uitvoeren over het volkstuincomplex. Verder wordt gewezen naar de kleine appartementwoningen in met name de Westwijk. “Met die kleine balkonnetjes is er behoefte aan vrijheid en een stukje groen”, aldus één van de gebruikers.

Geen beloftes
Wethouder Bart de Leede kon niet anders doen dan waardering uitspreken voor de actie. Beloftes kwamen er niet. “Ik kan nog niet zeggen dat het van de baan is dat het van de baan is of daar gebouwd gaat worden. Op dit moment wordt dat bestudeerd. In oktober wordt duidelijk wat de resultaten zijn. Dan gaan we er als college naar kijken. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad waar er woningen gebouwd gaan worden.”

Beluister hier de reportage van de protestwandeling van volkstuinvereniging Dr. Moerman: